Економија

"Форбс": Зашто руске банке нису у кризи?

Руски финансијски сектор кроз санкције прошао "као пас кроз росу"
"Форбс": Зашто руске банке нису у кризи?www.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Западне санкције уведене Москви због Специјалне војне операције у Украјини, са циљем да се уништи руски финансијски сектор нису баш уродиле плодом, пише "Форбс".

Санкције јесу знатно отежале и искомпликовале пословање са руским банкама и трансфер новца кроз исте, али банкарска криза попут оне у Америци или Швајцарској није се догодила. Није било никаквог масовног повлачења депозита из руских банака нити краха истих, а рубља је ојачала.

Руска централна банка на челу са Елвиром Набиулином је протеклих десетак година напорно радила на јачању финансијског система земље избацујући слабе карике из система. Са затварањем стотина приватних банака, већина зајмодаваца је под заштитом државе и то је, наводи "Форбс" један од разлога зашто санкције нису уништиле финансијски систем Русије.

Иако су због санкција две највеће руске банке "Сбер" и "ВТБ" изгубиле половину своје вредности на московској берзи, ово није ни близу највеће кризе у сектору.

Последња велика банкарска криза догодила се 2017. године када је централна банка потрошила готово 20 милијарди долара како би спасила зајмодавце и депозите клијената од лошег управљања ризиком банкарске елите која, наводи магазин, није имала представу о управљању банкама.

Да су санкције уведене у тренутку када је Набиулина чистила сектор од "зомби банака", ситуација би можда била другачија, пише "Форбс". Али сада, када је већи део хаоса очишћен пре санкција, руске банке су стабилне и безбедне.

"Форбс" поставља питање и шта даље, будући да су санкције на снази већ 13 месеци и успеле су само у једном - да одвоје руске финансијске институције од "климавих" западних.

"Ко зна шта ће се десити у Русији, јер сви знамо само оно што читамо у штампи, а оно што читамо је да је Русија урадила паметан посао са својим банкама пре санкција, тако да су после санкција добро прошли", каже инвеститор Џим Роџерс који је био директор руске компаније за производњу ђубрива "ФосАгро". "Видели смо да је рубља пала када су санкције први пут уведене, а онда је скочила. Дакле, само у том случају, тржиште ми говори да је неко у Русији урадио нешто како треба", каже Роџерс.

image