Економија

"Блумберг": Европљани већ дрхте од следеће зиме због цене гаса

Смањена потражња и топлије време довели су до гашења краткорочних уговора
"Блумберг": Европљани већ дрхте од следеће зиме због цене гасаGetty © Pool / Pool

Европско тржиште природног гаса показује знаке трајне забринутости око залиха горива следеће зиме, иако се тренутне трзавице смањују, пише "Блумберг".

Док се краткорочни уговори смањују како време постаје топлије, децембарски фјучерси - најскупљи уговори за остатак године - порасли су за око 9 одсто у последње две недеље.

То показује да забринутост због друге зиме у Европи без нормалног снабдевања гасом из Русије, која је некада била њен највећи добављач, тек треба да нестане. Велике залихе и пригушена потражња за сада држе капак на скоковима цена. Али трговци пажљиво прате потенцијални опоравак на конкурентским азијским тржиштима, као и могућност веће употребе горива у производњи електричне енергије и индустријском сектору.

Сви овогодишњи уговори о гасу изгубили су више од 30 одсто своје вредности од почетка 2023. године, али су падови израженији у краткорочним ценама.

Очекује се да ће температуре у региону порасти у наредним данима, после хладног почетка априла. Производња електричне енергије из обновљивих извора такође ће добити замах у деловима Европе, а Британска метеоролошка служба за ову недељу издаје упозорења о ветру. Иако би ови фактори могли додатно да смање потражњу за гасом, француска нуклеарна производња остаје неизвесна усред продуженог одржавања и штрајкова који су довели до прекида рада.

Аналитичари компаније "Морган Стенли" кажу да је потрошња горива у кључним европским економијама и даље испод просека у протеклих пет година. То повећава изгледе да ће Европа обновити своје залихе горива много пре следеће грејне сезоне, рекли су они.

"Ако потражња остане углавном слаба као што је недавно била, а увоз течног природног гаса се настави на садашњем нивоу, залихе би могле да достигну стопу попуњености од 100 одсто до краја августа", наводе из "Морган Стенлија". Званична грејна сезона на континенту почиње у октобру.

Значајан опоравак кинеске куповине течног гаса (ЛНГ) - који се помно прати откако је земља укинула пандемијска ограничења - тек треба да се материјализује, наводи "Блумберг".

Ипак, трговци остају опрезни шта ће се догодити са глобалном потражњом до краја године и 2024. године.

Холандски гасни фјучерси, који се воде као европски стандард, кретали су се између добитака и губитака у уторак и трговали су 0,5 одсто више на 43,33 еура по мегават-сату. Цене електричне енергије за месец унапред у Немачкој и Француској су такође флуктуирале. У међувремену, децембарски уговори за гас су порасли 2,3 одсто на 57,75 евра.

image