Свет

Бербок: Војна ескалација у Тајванском мореузу била би хорор за цео свет

Морам отворено да кажем да се питам зашто Кина до сада није питала агресора Русију да заустави рат, сви знамо да председник Путин може то да учини кад год пожели, рекла је немачка министарка спољних послова у Пекингу
Бербок: Војна ескалација у Тајванском мореузу била би хорор за цео свет© Tanjug/Suo Takekuma/Pool Photo via AP

Европски министри спољних послова позвали су Кину да не употребљава силу против Тајвана и заузели оштар став према "претњама" Пекинга острву, пренео је Ројтерс подсећајући да је Кина недавно одржала војне вежбе у Тајванском мореузу.

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок, говорећи на конференцији за новинаре у Пекингу заједно са кинеским колегом Ћин Гангом, рекла је да би било какав покушај Кине да преузме контролу над Тајваном био неприхватљив и имао би озбиљне последице по Европу.

"Војна ескалација у Тајванском мореузу кроз који свакодневно пролази 50 одсто светске трговине била би хорор сценарио за цео свет", рекла је Бербок, истичући да би то имало неизбежне последице по европске интересе.

Она је коментарисала и недавну посету кинеског председника Си Ђинпинга Москви рекавши да је она показала да ниједна друга земља осим Кине нема већи утицај на Москву.

"Добро је што је Кина наговестила да би могла да се ангажује у тражењу решења. Али морам отворено да кажем да се питам зашто Кина до сада није питала агресора Русију да заустави рат. Сви знамо да председник Путин може то да учини кад год пожели", рекла је Бербок.

Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ у свом писаном обраћању, које је требало да буде прочитао такође у Пекингу у Центру за Кину и глобализацију, али је догађај отказан јер је Борељ оболео од ковида 19, следио је став Бербокове.

"Став ЕУ по питању Тајвана је јасан и доследан. Сваки покушај да се промени статус кво употребом силе био би неприхваљтив", навео је Борељ.

Он је додао да будући односи ЕУ и Кине зависе од покушаја Пекинга да се нађе политичко решење за кризу у Украјини.

"Било би веома тешко, ако не и немогуће, за Европску унију да одржи однос поверења са Кином, што бих лично волео, уколико Кина не допринесе трагању за политичким решењем које би било базирано на томе да се Русија повуче из Украјине", истакао је Борељ.

Бербок и Борељ говорили су и о ризицима превелике економске зависности од Кине и изнели ставове сличне онима које је већ представила шефица Европске комисије Урсула фод дер Лајен уочио посете Пекингу.

"Платили смо превелику цену енергетске зависности од Русије, а познато је да не треба исту грешку два пута понављати", истакла је Бербок.

Борељ је нагласио да би ЕУ требало да диверсификује ланце снабдевања како би смањила зависност од кинеских сировина.

 Он је такође рекао да су растуће трговинске неравнотеже између ЕУ и Кине неодрживе и позвао Кину да уклони баријере за приступ тржишту.

У извештају се подсећа и на прошлонедељне изјаве француског председника Емануела Макрона, који је посетио Пекинг, а који је на повратку с путовања изјавио да ЕУ не би требало да се меша у питање Тајвана, поменувши и да кризу диктира амерички ритам и кинеска претерана реакција. Његове изјаве о Тајвану изазвале су љутите реакције бројних западних званичника, а данима је анализирана и подељеност ЕУ по овом питању. 

image
VV inauguration
banner