Свет

Бивши амерички обавештајци очајни: Сада више нико не може да нам верује

Објављени документи у суштини говоре оно што експерти знају месецима - Украјина вероватно неће добити рат, наводи саговорник Си-Ен-Би-Сија
Бивши амерички обавештајци очајни: Сада више нико не може да нам верујеGetty © Photo by Brandan W. Schulze/U.S. Navy via Getty Images

Срамотно цурење високо поверљивих докумената Пентагона угрозило је обавештајне методе, разоткрило америчку стратегију и поткопало поверење међу америчким савезницима, кажу за Си-Ен-Би-Си бивши званичници министарства одбране и обавештајни стручњаци.

Како се наводи, у питању је најштетније цурење обавештајних података од напада Едварда Сноудена пре више од деценије.

"Тешко ће нам неко поверити своје тајне уколико не можемо да их заштитимо", рекао је Бил Лин, бивши заменик америчког секретара за одбрану у администрацији бившег председника Барака Обаме додајући да објављени строго поверљиви подаци "дају Русима увид у то како САД прикупљају информације, што те изворе доводи у опасност".

Објављени подаци су такође садржали обавештајне податке о америчким савезницима, укључујући Јужну Кореју и Израел.

"За наше савезнике је поражавајуће да виде да се информације тог типа објављују" рекао је Лин.

САД делују непоуздано и некомпетентно

Природа цурења информација, и откриће да су неки од докумената можда били објављени чак годину дана пре него што је то регистровало америчко Одељење за одбрану, чини да америчка влада изгледа непоуздано и некомпетентно, рекао је анонимни бивши официр ЦИА за Си-Ен-Би-Си.

"Због чињенице да је двадесетједногодишњи 'клинац' имао приступ овој врсти материјала наши савезници нас посматрају као аљкаве и неспособне", рекао је Марти Мартин, који је неколико година служио у Вишој обавештајној служби ЦИА-е и америчкој војсци.

Последице по међународне савезе су озбиљне, додао је Мартин.

"Клинац који у Пентагону броји тенкове не сме да има приступ осетљивим информацијама о борби против тероризма или оперативним информацијама у ЦИА-и. То је тотална катастрофа", истиче он и додаје да савезници више не могу да верују САД.

"Зато Блиски исток разговара са Кинезима, а Саудијци разговарају са Ираном. Зашто? Зато што је некадашње америчко вођство направило празнину који сада неко други мора да попуни", тврди Мартин.

Упркос повећању броја заједничких обавештајних података међу америчким агенцијама последњих година, аналитичари су и даље збуњени чињеницом да је млађи службеник имао приступ извештајима ЦИА.

Документи потврђују: Украјина ће вероватно изгубити

"Како млади припадник Националне ваздухопловне гарде може да има тај приступ? Како овај клинац има те информације? Како је могао да их одштампа и однесе кући?" рекао је за Си-Ен-Би-Си извршни директор једне америчке компаније из индустрије наоружања, говорећи анонимно због професионалних ограничења.

 "Чудно је то што је један од папира заправо интерни документ ЦИА. Он никада не би био прослеђен другим агенцијама, чак ни унутар обавештајне заједнице. Одакле то тамо у јавности?", додао је он. 

Најважније је, како истиче, то што цурење наноси штету кредибилитету и поверењу које савезници имају у САД.

Он је указао на документа која осликавају суморну слику будућих изгледа Украјине у сукобу са Русијом.

"Чињеница је да ови документи у суштини говоре, оно што професионалци знају месецима, а то је да Украјина вероватно неће добити рат", рекао је он истичући да лично сарађује са Украјинцима.

Америка губи кредибилитет када каже да ће Русија врло брзо изгубити, сматра он.

"Све док јавно свима говоримо да ће 'Русија врло брзо изгубити', губимо кредибилитет. И зато Индија, Африка, Средњи исток, и остали спроводе сопствену политику", закључује саговорник америчког портала.

image