Свет

Ветеран ЦИА о објављивању података из Пентагона: Намерно инсценирано, Тешеира жртвено јагње

Они који су преварили Тешеиру су можда покушали да убију неколико мува једним ударцем: да окаљају репутацију Трампових присталица, оправдају нова ограничења интернета и уклоне Џозефа Бајдена из Беле куће, поручује Лари Џонсон
Ветеран ЦИА о објављивању података из Пентагона: Намерно инсценирано, Тешеира жртвено јагњеGetty © Photo by Damon J. Moritz/Released via Getty Images

Цурење строго поверљивих докумената из Пентагона је могло бити намерно режирано како би дошло до смене председник САД Џозеф Бајден или да би се проширила моћ америчке владе да регулише све што је објављено на интернету, оценио је пензионисани високопозиционирани обавештајни официр ЦИА-е и бивши званичник Стејт департмента Лери Џонсон за "Спутњик интернешенел".

Подсетимо, авијатичар прве класе Џек Тешеира (21) ухапшен је због цурења поверљивих документа из Пентагона. Он је оптужен за неовлашћено задржавање и преношење информација о националној одбрани и неовлашћено уклањање и задржавање поверљивих докумената.

Специјални агент ФБИ-а је открио да је Тешеира имао безбедносну дозволу за приступ информацијама на највишем нивоу поверљивости.

"То није нормално. Није типично. Посебно је тешко за припадника Националне гарде да стекне овај ниво дозволе. Ово је веома необично и чудно, а оно што ми привлачи пажњу јесте да је он био члан јединице Ваздухопловства која се бави информационим ратовањем. У његовим годинама и на тој позицији да има неограничен приступ строго поверљивом материјалу је веома мало вероватно", оцењује Џонсон. 

Он истиче да, иако је у почетку био склон да верује да је посреди акција узбуњивача, сада сматра да је у питању било контролисано и намерно цурење информација. Ветеран ЦИА-е то закључује на основу документа под називом "Ажурирање обавештајне службе ЦИА оперативног центра".

"Једини документ који је привукао моју пажњу био је извештај Оперативног центра ЦИА. Тај документ је припремљен само за интерну употребу у оквиру службе. То није врста документа која се припрема и дистрибуира у другим агенцијама које су део обавештајне службе", објаснио је Џонсон. 

Како наводи амерички обавештајац у пензији, они за које верује да су преварили Тешеиру су можда покушали да убију неколико мува једним ударцем: да окаљају репутацију Трампових присталица, оправдају нова ограничења интернета и уклоне Џозефа Бајдена из Беле куће. 

Ово би, истиче, могао да буде поступак осмишљен да помогне у стварању политичке подршке за забрану ТикТока и друге врсте ограничавања и контроле информација. 

"Друга могућност је да је обелодањивање ових докумената осмишљено да осрамоти Бајденову администрацију", наводи Џонсон.

Занимљиво је и да су причу о "процурилим досијеима Пентагона" пренели "Њујорк тајмс" и "Вашингтон пост" који су у великој мери критиковани због тога што су у дослуху са америчком савезном владом и њеним обавештајним агенцијама.

"Зато мислим да је то операција дезинформисања", рекао је Џонсон и додао да је веома необично да у овом тренутку одједном, тек тако, буду откривени документи веома прецизно фокусирани на Украјину и активности Русије у Украјини.

Чини се да је двадесетједногодишњак пре згодно жртвено јагње него "херој", каже Џонсон. 

"Мислим да није имао јасан циљ зашто је то радио. Не знам више у шта да верујем. Лажи које је изрекла америчка влада су толико опсежне и масовне", наводи он.  Уколико Тешеира буде проглашен кривим, прети му казна казна до 15 година затвора. 

У случају да је заиста у питању контролисано цурење информација, то би послало алармантан сигнал о томе у којој мери су владине агенције САД спремне да крше уставна права америчких грађана како би постигли своје циљеве, упозорава ветеран ЦИА-e.

"Зато сам рекао да је он згодно жртвено јагње. Није радио за неку страну обавештајну службу и не би могао сам да дође до оних докумената. Знам колико је тешко, чак и електронски, да пронађете неке од тих информација, па да их онда изнесете, фотографишете и објавите. Нешто не штима у тој причи", поручио је Џонсон.

Говорећи о тренутку у ком су објављена документа, Џонсон је истакао да су појединци у обавештајној заједници препознали да су "изгледи за Украјину у рату са Русијом суморни и да постају све мрачнији из дана у дан. Русија ће победити а Украјина изгубити", поручио је ветеран ЦИА.

image
VV inauguration
banner