Свет

Пољска и Мађарска наљутиле Кијев и ЕУ: У реду је кад то раде Русији, не и кад други чине њима

Трговинска политика је у надлежности ЕУ, па се зато Комисија противи акцијама Пољске и Мађарске
Пољска и Мађарска наљутиле Кијев и ЕУ: У реду је кад то раде Русији, не и кад други чине њимаGetty © Dan Kitwood

У реду је када чланице Европске уније једнострано уводе санкције Русији, али, ако нека од тих земаља, попут Пољске и Мађарске, најави забрану увоза украјинских житарица не би ли заштитила пољопривредни сектор, ту се већ јави проблем због кога "мора" да реагује и портпарол Европске комисије.

"Свесни смо најава Пољске и Мађарске у вези са забраном увоза житарица и других пољопривредних производа из Украјине. У овом контексту, важно је подвући да је трговинска политика у искључивој надлежности ЕУ и да стога једностране акције нису прихватљиве" навео је портпарол Европске комисије, а пренео Ројтерс.

Истакнуто је, да је у "таквим изазовним временима", кључно координирати и ускладити све одлуке унутар ЕУ.

Изгледа, суверенитет у одлучивању у оквиру ЕУ треба оставити по страни, чак и ако су времена таква да украјинско жито слабијег квалитета преплави тржиште неке од земаља чланица, спусти цене и угрози локалне пољопривреднике.

А пољска забрана увоза, која је ступила на снагу у суботу увече, односиће се, како је најављено, и на транзит ових производа кроз земљу.

"Забрана је пуна, укључујући и забрану транзита кроз Пољску", написао је министар развоја и технологије Валдемар Буда на Твитеру, додајући да ће се са украјинском страном разговарати о стварању система који обезбеђује да роба пролази само кроз Пољску и да не завршава на локалном тржишту.

"Земље ЕУ напуштају Украјину у најтежој ситуацији. Пољска и Мађарска су престале да увозе жито и друге прехрамбене производе из Украјине, што је домаће пољопривреднике довело у тежак положај", објавио је британски "Експрес".

Кијев: Нашим пољопривредницима је теже

Одлука Пољске разљутила је и Кијев, па је украјинско министарство аграрне политике и хране саопштило у суботу да је пољска забрана у супротности са постојећим билатералним споразумима о извозу и позвало је на разговоре како би се то питање решило.

"Разумемо да се пољски фармери налазе у тешкој ситуацији, али наглашавамо да је сада најтежа ситуација за украјинске пољопривреднике", саопштило је министарство и додало да "решавање различитих питања једностраним драстичним акцијама неће убрзати позитивно решење ситуација".

Истовремено, министарство је позвало Варшаву да што пре постигне нови споразум о том питању, решавајући забринутости обе стране.

По узору на Мађарску и Пољску, бугарске власти разматрају увођење забране на увоз житарица из Украјине, изјавио министар пољопривреде Бугарске Јавор Гечев.

"Неопходно је заштитити бугарске интересе. Штавише, када две државе реагују на овај начин, а ми не, повећаће се количина украјинског жита на нашој територији", рекао је министар.

image
VV inauguration
banner