Свет

Ни Мађари неће украјинско жито

Пољској забрани увоза житарица из Украјине прикључила се и Мађарска наводећи да ће статус кво нанети озбиљну штету локалним пољопривредницима
Ни Мађари неће украјинско житоwww.globallookpress.com © Jens Büttner/dpa

Након што је Пољска одлучила да забрани увоз житарица и друге хране из суседне Украјине како би заштитиле локални пољопривредни сектор, овој мери се прикључила и Мађарска.

Две владе одлуку су саопштиле након што је поплава понуде смањила цене широм региона.

Мађарска која је истакла да ће статус кво нанети озбиљну штету локалним пољопривредницима није дала детаље када ће њена забрана на увоз житарица и друге хране ступити на снагу, али је рекла да ће трајати до краја јуна.

Влада те земље је саопштила да се нада променама у регулативи на нивоу ЕУ, укључујући поновно размишљање о укидању увозних дажбина на украјинске производе.

Након што су због специјалне војне операције блокиране неке црноморске луке, велике количине украјинског жита, које је јефтиније од оног произведеног у Европској унији, на крају су остале у централноевропским државама због логистичких уских грла, пада цена и продаје за локалне пољопривреднике.

У писму Европској комисији прошлог месеца, премијери пет источноевропских земаља рекли су да су размере повећања производа попут житарица, уљарица, јаја, живине и шећера "без преседана", и нагласили да би царине на увоз украјинских пољопривредних производа требало потенцијално узети у обзир.

Утицај прекомерне понуде створио је политички проблем за пољску владајућу Партију права и правде (ПиС) у изборној години, са економијом заглибљеном у стагфлацији.

"Влада је данас одлучила о уредби која забрањује улазак, увоз житарица у Пољску, али и десетине других врста хране из Украјине", рекао је лидер ПиС-а Јарослав Качињски током партијске конвенције, а пренео је Ројтерс.

Украјинско министарство аграрне политике и хране саопштило је да је пољска забрана у супротности са постојећим билатералним споразумима о извозу и позвало је на разговоре како би се то питање решило.

"Разумемо да су пољски фармери у тешкој ситуацији, али наглашавамо да су украјински фармери тренутно у најтежој ситуацији", наводи се у саопштењу.

image
VV inauguration
banner