Свет

Пољаци одбили жито из Украјине: Морамо да штитимо своје грађане

Велике количине украјинских житарица, које су јефтиније од оних произведених у Европској унији, на крају су остале у централноевропским државама
Пољаци одбили жито из Украјине: Морамо да штитимо своје грађане© Tanjug/AP Photo/Seth Perlman, File

Пољска влада одлучила је да забрани увоз житарица и друге хране из Украјине како би заштитила пољски пољопривредни сектор, изјавио је у суботу лидер владајуће Партије права и правде Јарослав Качињски.

Велике количине украјинских житарица, које су јефтиније од оних произведених у Европској унији, на крају су остале у централноевропским државама због логистичких уских грла, што је утицало на цене и продају за локалне пољопривреднике.

Ово је створило политички проблем за владајућу странку у изборној години.

"Влада је данас одлучила о уредби која забрањује увоз житарица у Пољску, али и десетине других врста хране из Украјине", рекао је Качињски током конвенције странке ПиС, објавио је Ројтерс.

"Ми јесмо и остајемо непромењени пријатељи и савезници Украјине. Подржаћемо је и подржавамо је... Али дужност је сваке државе, сваке власти, доброг ауторитета у сваком случају, да штити интересе својих грађана", рекао је Качињски.

Качињски је рекао да је Пољска спремна да започне преговоре са Украјином како би се решило питање жита, а украјинска страна је већ обавештена о одлукама пољске владе.

Влада Пољске je овластила је министре надлежних ресора да привремено забране увоз житарица из Украјине, саопштила је влада у Варшави.

У саопштењу се наводи да је пољски министар пољопривреде Роберт Телус на седници владе изнео актуелне проблеме у вези са приливом пољопривредних производа из Украјине, а да су чланови кабинета разговарали о могућим решењима и акцијама ради заштите пољских фармера и потрошача, пренеле су РИА Новости.

Пољски министри пољопривреде и технологије и развоја у сталном су контакту са Кијевом да би се решило питање у вези са житом, саопштила је пољска влада.

Организације пољских пољопривредника протестовале су од почетка фебруара због тога што се жито увезено из Украјине депонује и продаје у земљи за накнадни извоз преко Пољске у друге државе.

Пољски пољопривредници такође наводе да је украјинско жито неодговарајућег квалитета, због чега су цене домаћих производа нагло снижене, као и да можда неће бити довољно простора у складиштима за нови усев.

Према званичним подацима пољске стране, у Пољску је током прошле године увезено око два милиона тона житарица из Украјине.

image