Свет

Лондон више не крије: Кина нам је највећа претња, морамо је спречити да постане суперсила

Велика Британија и Запад не могу да буду задовољни због драматичног успона Кине као технолошке суперсиле, упозорила је Линди Камерон, шефица британског Националног центра за безбедност
Лондон више не крије: Кина нам је највећа претња, морамо је спречити да постане суперсилаwww.globallookpress.com © Cfoto

Кина је за Запад изазов јер "дефинише нашу епоху" и зато мора да се реши пре него што постане водећа светска технолошка сила, упозорила је Линди Камерон, шефица британског Националног центра за безбедност.

Како је рекла, Велика Британија и Запад не могу да буду задовољни због драматичног успона Кине као технолошке суперсиле, објавио је британски "Тајмс".

"Пекинг тежи техничкој надмоћи над западним земљама, а не равноправности и, ако му буде дозвољено да успе, та снага ће бити употребљена да постигне доминантну улогу у глобалним пословима", казала је Камерон.

Камерон, која је одговорна за сајбер заштиту упозорила је да Запад не може себи да допусти да не држи корак са Кином, јер ризикују да земља постане доминантна сила у сајбер простору.

Овакав говор је најснажнија интервенција шефице центра за безбедност у њеном двогодишњем мандату.

Постоје стрепње да би Кина, ако постане технолошки супериорнија, могла да користи контролу ланца снабдевања како би спутала своје конкуренте и угушила западна тржишта.

Шефови сектора безбедности су забринути да би граничне технологије као што су квантно рачунарство, индустрија полупроводника и вештачка интелигенција могли да буду употребљени као оружје.

Камерон ће искористити годишњу конференцију "Сајбер УК" у Белфасту, која ће привући лидере за сајбер безбедност из целог света, да упозори владу, бизнис и јавност да обрате пажњу на растућу претњу.

"Тајмс" пише како ће Камерон на конференцији рећи да је Кина идентификовала неколико постојећих и нових технологија као виталне за њену будућу националну безбедност.

"Кина има тежњу да постане светски лидер у постављању технолошких стандарда. Дакле, морамо да будемо јасни: Кина не само да се залаже за паритет са западним земљама, већ тежи техничкој надмоћи. Користиће своју технолошку снагу као полугу за постизање доминантне улоге у глобалним пословима", тврди Камерон.

Овакав став шефице Националног центра за безбедност само је наставак онога што је британски премијер Риши Сунак изнео када је прошлог месеца променио спољну политику владе према Кини и  упозорио да она представља изазов светском поретку. 

Кен Мекалум, шеф МИ5, упозорио је прошле године да кинеска економска шпијунажа циља на британску експертизу, технологију и истраживање и покушава да наруши њене комерцијалне предности.

image
VV inauguration
banner