Економија

ММФ прогнозира: Кина двоструко јача од Америке

Према проценама организације, допринос БРИКС-а глобалној економији наставиће да премашује допринос Г7
ММФ прогнозира: Кина двоструко јача од Америкеwww.globallookpress.com © Lalit Kumar/ZUMAPRESS.com

Допринос групе БРИКС, коју чине Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, допринеће расту светске привреде, док ће допринос Групе седам (Г7) коју чине Канада, Француска, Немачка, Италија Јапан, Велика Британија, Сједињене Америчке Државе и Европска унија, наставити да опадају, преноси "Блумберг", позивајући се на најновије прогнозе Међународног монетарног фонда (ММФ).

Како се предвиђа, до 2028. године удео БРИКС-а ће порасти на 33,6 одсто, у поређењу са 31,6 одсто у 2022. години, док ће удео Г7 пасти на 27,8 одсто у поређењу са 30,4 одсто из прошле године. На крају 2020. бројке су биле сличне, при чему су две групе земаља допринеле по 31 одсто глобалном економском расту.

Поред тога, ММФ предвиђа да ће између 2023. и 2028. године допринос Кине глобалном економском расту бити двоструко већи од америчког. Индекс Индије ће такође премашити северноамеричке земље, чинећи 12,9 одсто у поређењу са 11,3 одсто прошле године.

Још у марту је, Ричард Дијас, консултант у Ацорн Мацро Цонсултинг, компанији за макроекономска истраживања са седиштем у Великој Британији, показао стабилан раст БРИКС-а у поређењу са Г7 и предвидео да ће се јаз само повећати у наредним годинама. 

Према достављеним подацима, БРИКС сада учествује са  31,5 одсто  светског БДП-а, док Г7 представља 30,7 одсто.

image