Свет

Русија дошла у посед америчке нуклеарне технологије

Како извештава Си-Ен-Ен, Министарство енергетике САД је у писму упозорило "Росатом" да је противзаконито да било који руски грађанин или ентитет рукују америчком технологијом
Русија дошла у посед америчке нуклеарне технологијеwww.globallookpress.com © Dmytro Smolyenko

Сједињене Америчке Државе имају осетљиву нуклеарну технологију у нуклеарки Запорожје и упозоравају Русију да је не дира, наводи се у писму које је Министарство енергетике САД послало руској државној компанији за нуклеарну енергију "Росатом".

У писму од 17. марта 2023, у које је Си-Ен-Ен имао увид, директорка Канцеларије за политику неширења нуклеарног оружја Андреа Феркиле обавештава генералног директора "Росатома" да се у Запорошкој нуклеарној електрани у Енергодару "налазе нуклеарне техничке информације које потичу из САД и чији извоз контролише влада Сједињених Држава", као и да неовлашћени приступ технологији и подацима који подлежу контроли извоза представља кршење америчких закона, односно подрива националну безбедност те земље.

Министарство енергетике САД је у писму упозорило "Росатом" да је противзаконито да било који руски грађанин или ентитет рукују америчком технологијом.

"По закону Сједињених Америчких Држава незаконито је да неовлашћена лица, укључујући руске држављане и руске ентитете као што су 'Росатом' и његове подружнице, свесно и намерно приступају, присвајају, контролишу, извозе, складиште, плене, прегледају, поново извозе, отпремају, превозе, копирају, рукују таквом технологијом или техничким подацима, или усмеравају или овлашћују друге да ураде исто", стоји у америчком писму упозорења.

"Си-Ен-Ен" наводи и да нема податке да ли је "Росатом" одговорио на "претње" из САД, као и да су из тамошњег Министарства енергетике потврдили да је писмо упућено "Росатому" аутентично.

У априлу ове године Стејт департмент је санкцијама обухватио и компаније повезане с "Росатомом".

Иначе, није тајна да су САД биле умешане у рад нуклеарке у Запорожју: у јуну 2021. Канцеларија за нуклеарну енергију Министарства енергије саопштила је да је помогла увођење нових поступака одржавања реактора у електрани а у циљу јачања енергетске безбедности Украјине.

Нуклеарна електрана Запорожје највећа је нуклеарка на европском тлу и сада је под контролом руских снага, односно "Росатома" иако у њој ради украјинско особље. Будући да су је Украјинци гранатирали, електрана је често била искључена како би се избегла потенцијална нуклеарна катастрофа.

image