Свет

Немачки новинари, писци и уметници позивају ЕУ да пооштри законе о вештачкој интелигенцији

Усвајањем закона повукла би се кључна питања о одговорности и надокнади, а која морају да се реше пре него што дође до неповратне штете
Немачки новинари, писци и уметници позивају ЕУ да пооштри законе о вештачкој интелигенцијиwww.globallookpress.com © imagebroker/Simon Belcher

Четрдесет и два немачка удружења и синдиката који представљају више од 140.000 писаца и уметника позвали су Европску унију да пооштри нацрт закона о вештачкој интелигенцији (АИ).

Синдикати креативаца "Верди и ДГБ", удружења фотографа, дизајнера, новинара и илустратора исказали су забринутост у писму Европској комисији, Савету Европе и законодавцима ЕУ,  да системи попут "ЧетГПТ" могу дa угрозe њихова ауторска права, преноси Ројтерс.

Неовлашћено коришћење заштићеног материјала за обуку система, њихова нетранспарентна обрада и предвидљива замена изворног материјала производима генеративне вештачке интелигенције, повлаче кључна питања о одговорности и надокнади, а која морају да се реше пре него што дође до неповратне штете, наводи се у писму немачких креативаца у које је британска агенција имала увид.

"Генеративна вештачка интелигенција треба да буде у центру сваке значајне регулације тржишта вештачке интелигенције", додаје се.

Европска комисија је прошле године представила нацрт закона о вештачкој интелигенцији, а очекује се да ће у наредним месецима разјаснити и преостали детаљи закона са законодавцима ЕУ и државама чланицама пре него што он ступи на снагу.

Нацрт закона би требало да буде пооштрен како би се регулисала генеративна вештачка интелигенција, посебно по питању добављача основних модела, сматрају потписници писма.

Такође позивају да се творци такве технологије сматрају одговорним за сав садржај који генерише и шири вештачка интелигенција, а посебно у случајевима кршења личних и ауторских права, ширења дезинформација или дискриминације.

image
VV inauguration
banner