Свет

Министар финансија Британије: Илон Маск греши, Запад мора да победи у трци вештачке интелигенције

Џереми Хант каже да Запад треба да буде "суперпаметан" у вези са правилима за вештачку интелигенцију
Министар финансија Британије: Илон Маск греши, Запад мора да победи у трци вештачке интелигенцијеwww.globallookpress.com © Martyn Wheatley / Parsons Media

Министар финансија Британије Џереми Хант изјавио је да би вештачка интелигенција могла да пружи велики допринос јачању успорене продуктивности британске привреде, што је проблем који је мучио и претходне министре, преноси "Политико".

Британија мора да крене "пуном паром" у развој вештачке интелигенције, а страх од губитка радних места је претеран, рекао је министар.

Он је одбацио недавна упозорења власника "Твитера" Илона Маска о опасностима која прете од вештачке интелигенције и додао да он "не прихвата" страх од масовног губитка радних места. Запад, изјавио је Хант, мора да "победи у овој трци" и да постави нове глобалне стандарде за ову технологију.

"Не верујем да је могуће да Запад одустане од ове трке у свету у коме живимо," рекао је Хант, "где постоје земље које не деле наше вредности и које масовно улажу у вештачку интелигенцију. Морамо да победимо у трци и да будемо суперпаметни у погледу начина на који ћемо то регулисати, како бисмо вештачку интелигенцију претворили у силу која унапређује наше вредности."

Маск је ове недеље, у интервјуу за "Фокс њуз", изјавио да би развој вештачке интелигенције могао да доведе до "уништења цивилизације" и упозорио да је хитно потребна јасна регулатива за ову област.

На питање о забринутости због губитка радних места услед револуције вештачке интелигенције, Хант је рекао: "Ја то једноставно не прихватам", додајући: "Сваки пут када се појави нова технологија, ми се ослањамо на њу. Уједињено Краљевство је познато по томе што ради пуном паром за сваку нову технологију."

Хант је прошле јесени говорио о амбицијама Британије да се претвори у "нову Силицијумску долину", обећавајући милијарде за квантне рачунарске технологије и нове инвестиције у суперкомпјутер.

Министар финансија рекао је за "Политико" да жели да буде "проклето сигуран" да ће испунити то обећање: "Током последње деценије, постали смо трећа технолошка економија на свету, после САД и Кине", рекао је он.

"Постали смо највећа европска индустрија науке о животу, друга по величини европска индустрија чисте енергије, највећа европска филмска и ТВ индустрија", закључио је Хант.

image
VV inauguration
banner