Свет

Велика Британија троши додатних шест милијарди долара на војску

Риши Сунак, који је тренутно у САД, представиће свој циљ да на дуже стазе буду повећани трошкови за војску у износу од 2,5 одсто бруто домаћег производа
Велика Британија троши додатних шест милијарди долара на војску© Tanjug/Ben Birchall/Pool via AP

Влада премијера Велике Британије Ришија Сунака потрошиће додатних пет милијарди фунти (око шест милијарди долара) како би попунила залихе муниције и финансирала следећу фазу поморског пакта са САД и Аустралијом (АУКУС), пренео је Ројтерс.

Сунак, који је тренутно у САД, представиће свој циљ да на дуже стазе буду повећани трошкови за војску у износу од 2,5 одсто бруто домаћег производа.

Британски премијер је оценио да је повећање улагања у војску један од начина да се Острво осигура да "више никада не буде рањиво на акције непријатељских снага", док из редова Конзервативне странке тврде да су потребна дупло већа улагања у војску како би се подржала Украјина, а да се не угрози Британија, пише Ројтерс.

"У време када ситуација у свету постаје запаљива, а такмичење између земаља интензивније, Британија мора да буде спремна да чврсто стоји на ногама. Утврдићемо нашу националну одбрану, од економске безбедности, преко технолошких набавних ланаца и до обавештајне експертизе, тако да никада више не будемо рањиви на акције непријатељских снага", рекао је Сунак.

Министарство одбране је саопштило да је војни министар Бен Волас био "одушевљен" овом Сунаковом изјавом, посебно јер долази у тешким економским временима.

Сунак ће данас наставити разговоре са америчким и аустралијским званичницима који су такође у Вашингтону.

image