Свет

Макрон у стрмоглавом паду: Француског председника подржава 26 одсто грађана

Најава реформе пензионог система наишла је на отпор јавности и бројне протесте, након чега чак 32 одсто испитаника има "претежно лоше мишљење" о Емануелу Макрону , а 41 посто "изузетно лоше мишљење"
Макрон у стрмоглавом паду: Француског председника подржава 26 одсто грађана© Tanjug/Ludovic Marin, Pool via AP

Француског председника Емануела Макрона подржава само 26 одсто грађана, што је његов најслабији рејтинг од 2017. године, када је први пут изабран за шефа државе, показују објављени резултати анкете БВА рађене за "ТВ РТЛ".

У Француској је најављена реформа пензионог система прошле године, али је најава наишла на отпор јавности и бројне протесте, након чега чак 32 одсто испитаника има "претежно лоше мишљење" о председнику, а 41 посто "изузетно лоше мишљење", преноси Танјуг.

Према подацима анкете, о француској премијерки Елизабет Борн 27 одсто испитаника има добро мишљење.

О Макрону добро мишљење има само 26 одсто грађана што је исти проценат као и у време кризе коју су изазвали протести Жутих прслука у октобру 2018. године.

Ипак, Макроново изборно тело му је и даље верно: 70 одсто његових гласача има добру слику о њему, наводе француски медији.

Према анкети, 63 одсто Француза жели да се наставе јавне акције због пензионе реформе, која предвиђа повећање старосне границе за одлазак у пензију са 62 на 64 године.

У априлу 2022, када је реизабран за шефа државе, 46 одсто Француза имало је "добро мишљење" о Макрону.

Годину дана после, 60 процената грађана оцењује да он има "дубока уверења", а 43 одсто да је способан да доноси одлуке.

Али, само 13 процената га сматра политичарем који је у стању да постигне окупљање око једног питања док је у априлу прошле године то мислило 28 одсто испитаника.

image
VV inauguration
banner