Свет

Макрон се обраћа нацији, док грађани лупају у шерпе у Паризу: Имамо рок 100 дана (ВИДЕО)

Током Макроновог телевизијског обраћања, велики број Француза се окупио у центру Париза на позив левичарских партија, лупајући кашикама о шерпе у знак протеста и палећи смеће на улицама
Макрон се обраћа нацији, док грађани лупају у шерпе у Паризу: Имамо рок 100 дана (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Panoramic

Француски председник Емануел Макрон рекао је да разуме гнев Француза због непопуларне пензионе реформе и поручио да му је жао што није постигнут консензус о том питању.

Макрон се обратио Француској први пут од потписивања закона о пензионој реформи, суочен се са упозорењима да политичка и друштвена криза није завршена, пише "Франс 24". 

Макрон дао је себи 100 дана да среди стање у држави након недеља насилних протеста и гнева јавности због његових непопуларних потеза да повећа старосну границу за одлазак у пензију, затраживши од Владе да почне отворене разговоре са синдикатима о бројним питањима.

Два дана након што је потписао закон о повећању старосне границе за одлазак у пензију са 62 на 64 године, Макрон је рекао да председница Владе Елизабет Борн треба да предложи мере које се тичу услова за рад, затим, за закон и ред, образовање и здравствена питања, пренео је Ројтерс.

"Пред нама је 100 дана смирења, јединства, амбиција и акција за Француску", рекао је Макрон. У току Макроновог излагања, велики број Француза се окупио у центру Париза, на позив левичарских партија, лупајући кашикама о шерпе у знак протеста и палећи смеће на улицама.

Како је неколико демонстраната рекло за РИА Новости, они "не очекују ништа" од председника, а "јавни дијалог је прекинут" када је Макрон одбио да узме у обзир неслагање са пензионом реформом велике већине Француза.

Француски председник је у телевизијском обраћању покушао да објасни потребу за исхитреним усвајањем реформи и истакао да су "промене неопходне како би се свима гарантовале пензије".

"Продужетак радног века ствара више богатства за целу земљу", казао је председник Француске.

Додао је да разуме бес због раста цена и послова који не омогућавају већини Француза да живе нормално и поручио да нико не сме да остане глув пред захтевом за остварење социјалне правде, наводи "Фигаро".

"Да ли је ова реформа прихваћена? Очигледно није. Упркос месецима разговора, консензуса нема, жалим због тога. Морамо извући лекције", поручио је Макрон.

Уставни савет Француске одобрио је у петак кључни члан закона о пензионој реформи који позива на постепено повећање старосне границе за одлазак у пензију са 62 на 64 године, а Макрон је у суботу вече потписао закон.  

image