Свет

Такер Карлсон: САД имају нуклеарно оружје у Украјини

Ако је "осетљива америчка нуклеарна технологија" усред Украјине, усред рата, логично је да има војну примену, директан је водитељ "Фокс њуза"
Такер Карлсон: САД имају нуклеарно оружје у Украјини© Tanjug/AP Photo/Richard Drew, File

Водитељ "Фокс њуза" Такер Карсон упитао је, поводом признања Министарства енергетике САД да се у нуклеарној електрани Запорожје у Украјини налази "америчка осетљива нуклеарна технологија", о чему се заправо ради и чему та технологија служи.

"Не само да је Бајденова администрација одржавала биолабораторије у Украјини усред рата, она има и 'осетљиву нуклеарну технологију' у Украјини", рекао је Карслон у својој емисији и потом емитовао прилог Си-Ен-Ена у коме се констатује да је поменуто министарство послало "писмо упозорења" руској компанији "Росатом", која тренутно управља нуклеарком Запорожје, да не дира електрану пошто се у њој налази осетљива америчка нуклеарна технологија.

"Толико је питања с тим у вези, али почећу од највећег. Шта је заправо 'осетљива америчка нуклеарна технологија'? Вероватно не служи за производњу енергије. Али ако је усред Украјине, усред рата, логично је да има војну примену. Другим речима, ово је нуклеарно оружје. Шта би друго могли бити?", директан је Карлсон.

Водитељ је затим констатовао да је амерички председник Џозеф Бајден скренуо с пута, тј. да подржава рат који може само да науди Сједињеним Државама, и указао на сличну ситуацију 1968. године када је Роберт Ф. Кенеди Старији најавио своју кандидатуру за председника док је трајао, као и сада, бесмислен рат (у Вијетнаму), рат противан интересима САД.

Сада пак Роберт Ф. Кенеди Млађи улази у сличан изазов у својој партији и из сличних разлога.

"Прво нам је речено да је циљ хуманитарни. Чини се да многи кораци које смо предузели у Украјини указују на то да је наш интерес да продужимо рат, а не да га скратимо. Дакле, ако је то циљ, промена режима и исцрпљивање Руса је потпуно супротно хуманитарној мисији", изјавио је Роберт Ф. Кенеди Млађи оглашавајући своју кандидатуру за председничку номинацију у оквиру Демократске партије.

Бајденов противкандидат констатовао је и колапс утицаја САД на Саудијску Арабију, односно стварање нових савеза Краљевства с Кином и Ираном, што је оценио као показатељ страшног неуспеха стратегије одржавања глобалне хегемоније Сједињених Држава агресивним пројекцијама војне моћи.

"Током протекле деценије наша земља је потрошила билионе бомбардујући путеве, луке, мостове и аеродроме. Кина је потрошила еквивалентну суму за изградњу истих широм света у развоју. Украјински рат представља крај неоколонијалног краткотрајног америчког века", закључио је Роберт Ф. Кенеди Млађи.

image
VV inauguration
banner