Свет

Влада САД "заборавила" Први амандман: Четири Американца оптужена због "ширења руске пропаганде"

Оптужница садржи "много вербалне гимнастике" како би се прикрила чињеница да Министарство правде гони америчке грађане због говора и политичких активности који нису у складу са жељама америчке владе
Влада САД "заборавила" Први амандман: Четири Американца оптужена због "ширења руске пропаганде"Getty © Mark Wilson

Министарство правде у Бајденовој администрацији оптужило је четири члана Афричке народне социјалистичке партије (АПСП) за заверу, тј. да делују као руски агенти који манипулишу политичким процесима и "злоупотребљавају" права Американаца из Првог амандмана.

Реч је о проширењу претходног случаја који је теретио руског оперативца Александра Викторовича Јонова да је годинама радио у име званичника руске владе на финансирању и усмеравању маргиналних политичких група у САД, наводи "Вашингтон пост".

АФП преноси да је за заверу предвиђена казна до десет година, при чему су тројица од четири члана АПСП-а додатно оптужени да су деловали као нерегистровани агенти Русије, што је још пет година затвора.

"Руска спољна обавештајна служба (СВР) наводно је злоупотребљавала наша права и слободе из Првог амандмана – слободе које Русија ускраћује сопственим грађанима – да подели Американце и да се меша у изборе у САД", истиче се у саопштењу за штампу Министарства правде.

У тексту се додаје да "министарство неће оклевати да разоткрије и кривично гони оне који сеју раздор и корумпирају америчке изборе у служби непријатељских страних интереса, без обзира да ли су кривци амерички држављани или странци".

Изгледа да су САД одлучиле да се ослободе и тих слобода, оцењује новинарска Кетлин Џонстон на свом блогу. 

Оптужница садржи "много вербалне гимнастике" како би се прикрила чињеница да Министарство правде гони америчке грађане због говора и политичких активности који нису у складу са жељама америчке владе. 

Велика порота наводи да је Јонов "усмеравао" те Американце да "објављују проруску пропаганду" и "информације које су осмишљене да изазову неслагање у САД", што је, каже Џонстон, толико нејасно и аморфно формулисано као било шта што вам падне на памет.

Њихов проблем је што никада нисам радио за њих

Омали Јешитела, оснивач и председник Афричке народне социјалистичке партије и један од четворице Американаца наведених у оптужници, одлучно је негирао да је икада радио за Русију. 

"Никад нисам радио за Русију, никада. Њихов проблем је што никада нисам радио за њих", изјавио је Јешитела и пре него што је оптужен.

Али то не би требало ни да буде битно, поручује Џонстон.

Према Првом амандману, влади је забрањено да било коме ограничава слободу да говори како год жели и да се дружи са ким год хоће, што нужно укључује и право да буде отворено проруски оријентисан и да промовише било коју политичку агенду коју сматра прикладном, без обзира да ли то иде у корист руској влади или не. 

У оптужници се наводи да су четворица Американаца учествовала у агитпропу тако што су "писали чланке који су садржали руску пропаганду и дезинформације". Али чак и ако се претварамо да је то доказана чињеница, властима по уставу није дозвољено да забрањују пропаганду и дезинформације.

Влада не може да одбаци Први амандман само на основу тврдње да се он злоупотребљава. 

"Не може влада да диктира који је говор исправан, а шта се сматра агитпропом и дезинформацијом, јер ће она увек дефинисати те појмове на начин који њој користи, дајући више моћи моћницима и одузимајући моћ од народа. Не може влада да диктира које политичке групе су легитимне, а које су оруђе стране владе, јер ће увек давати такве оцене на начин који само њима користи", објашњава. 

Реч је о "дрском лицемерју" америчке владе, која се стално ангажује у операцијама страног утицаја са организацијама као што је Нациоанлна задужбина за демократију, која је основана да помогне у подстицању државних удара и обојених револуција, као што је ЦИА некада тајно радила.

Како је коментатор Брајан Берлетић приметио на Твитеру, "САД су преко Националне задужбине за демократију створиле армије организација које спроводе операције злонамерног утицаја широм света, укључујући и овде на Тајланду. Када тајландска влада покуша да заустави ту активност, америчка амбасада виче 'слобода говора'. Влада Тајланда и други широм света лако би могли да цитирају америчко министарство правде да означе и искорене организације које финансирају САД, а које раде управо то и још горе ствари."

Дакле, то што америчка влада тврди да је легитимно да почне да затвара америчке грађане на десет година зато што су објавили нешто пропагандо у корист друге земље - то је апсурдно и више него застрашујуће.

"Они нису забринути због руске пропаганде, они су забринути да ћете престати да слушате америчку пропаганду", закључује се.

image
VV inauguration
banner