Србија и Балкан

Срамна изјава из Загреба: Србе криви за геноцид над Хрватима, ВЈТ у Београду формирало предмет

На снимку се могу чути изјаве аутора и других учесника скупа, у којима се заменом теза и извртањем историјских чињеница Срби лажно оптужују за геноцид над Хрватима током Другог светског рата
Срамна изјава из Загреба: Србе криви за геноцид над Хрватима, ВЈТ у Београду формирало предметGetty © Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images

Поводом снимка са скупа у Хрватском државном архиву у Загребу на којем је представљена књига "Хомогена Србија 1941." аутора Стјепана Лозе, а који је објављен на друштвеним мрежама, Више јавно тужилаштво у Београду формирало је предмет због кривичног дела Изазивање националне, расне и верске мржње и нетрпељивости из члана 317. Кривичног законика.

На снимку се могу чути изјаве аутора и других учесника скупа, у којима се заменом теза и извртањем историјских чињеница Срби лажно оптужују за геноцид над Хрватима током Другог светског рата и касније.

Више јавно тужилаштво у Београду ће, како је саопштило, предузети све мере и радње из своје надлежности како би утврдило све спорне чињенице и постојање елемената бића кривичног дела.

На једном снимку се види како Лозо тврди да његова књига наводно необориво доказује да су Срби формирали идеологију геноцида над Хрватима и да су га у знатној мери током Другог светског рата и након њега спроводили, док су истовремено, како он тврди, "оклеветали Хрвате за злочине које никад нису починили".

image