Свет

Цензура или затвор: Британија жели поново да влада светом, сада дигиталним

Компаније ће се суочити са казнама до 10 одсто глобалног прихода ако се усуде да игноришу британске захтеве да превентивно избришу или сакрију постове који крше будући режим цензуре
Цензура или затвор: Британија жели поново да влада светом, сада дигиталним© Cover Images

Министарка за технологију и науку Уједињеног Краљевства Мишел Донелан најавила је планове да затвори руководиоце компанија у чијем су власништву друштвене мреже ако не цензуришу такозвани "штетни" садржај на својим веб страницама. 

Влада ће, наравно, одредити шта се сматра превише штетним за грађане, примећује иронично на свом блогу професор права на Универзитету "Џорџ Вашингтон" и колумниста "Вашингтон поста" Џонатан Тарли.

Након што је Маск одлучио да купи Твитер, Хилари Клинтон је позвала европске земље да приморају компаније у чијем су власништву друштвене мреже да цензуришу Американце. Европска унија је брзо реаговала претећи Маску и осталим шефовима компанија.

Сада Донелан тражи хапшење због изговорене речи у складу са британским Законом о безбедности на интернету, драконским законом о цензури који би ефикасно забранио сакривање дигиталног трага за кориснике интернета.

Предлог закона користи британско регулаторно тело за медије Офком како би цензурисао "све облике изражавања који шире, подстичу, промовишу или оправдавају мржњу" на основу различитих карактеристика, укључујући трансродност. 

Дакле, влада може да цензурише свакога за кога оцени да промовише или оправдава мржњу против практично било које групе, а оне који не цензуришу Донелан и њени послушници сада могу да ухапсе.

Према извештају "Телеграфа", компаније ће се суочити са казнама до 10 одсто глобалног прихода ако се усуде да игноришу британске захтеве да превентивно избришу или сакрију постове који крше будући режим цензуре.

Угрожавање слободе говора у Уједињеном Краљевству већ дуже време брине заговорнике слободе говора. Примера ради, човек је осуђен јер је пијан објавио твит у коме помиње мртве војнике, док је други ухапшен због анти-полицијске мајице. Тинејџер је ухапшен јер је протестовао испред Сајентолошког центра са натписом у коме их назива "култом".

Донелан је само најновији глас нове генерације цензора, који поносно истичу намеру да ућуткају или затворе све који имају различите ставове, а то чине у име толеранције.

Зато је слобода говора угрожена у Европи и зато морамо да останемо на опрезу и да се одупремо људима попут Клинтонове који желе да уведу европску цензуру и у Великој Британији, закључује Тарли.

image
VV inauguration
banner