Свет

"Вашингтон пост": Исламска држава координирала акције из Авганистана

Планирани циљеви ИСИС-а биле су амбасаде, цркве, пословни центри и Светско првенство у фудбалу, показују документи који су наводно процурили из Пентагона
"Вашингтон пост": Исламска држава координирала акције из Авганистанаwww.globallookpress.com © Saifurahman Safi

Мање од две године након што су САД повукле америчко особље из Авганистана, та земља је постала значајна локација за координацију Исламске државе (ИСИС) док терористичка група планира нападе широм Европе и Азије и кује завере против САД, наводи се у поверљивим документима Пентагона у којима се истиче "растућа безбедносна забринутост" због те претње.

Детаљи планираних напада који се налазе у извештајима америчких обавештајних служби, а који су процурили на платформу "Дискорд" и у које је "Вашингтон пост" имао увид, откривају намеру да се циљају амбасаде, цркве, пословни центри и Светско првенство у фудбалу, које је прошле године привукло више од два милиона гледалаца у Катару.

Званичници Пентагона су у децембру знали за девет таквих завера које су координирали лидери ИСИС-а у Авганистану, а број се попео на 15 до фебруара, стоји у процени, која раније није била објављена.

"ИСИС развија економичнији модел за спољне операције који се ослања на ресурсе изван Авганистана, оперативце у циљаним земљама и широке мреже за помоћ", пише у документу који је означен као строго поверљив и носи логотипе неколико организација Министарства одбране.

Додаје се и да ће такав модел омогућити ИСИС-у да превазиђе препреке, као што су надлежне безбедносне службе. 

Политичко оружје за републиканце

Остали извештаји међу објављеним документима из Пентагона откривају сталне напоре Исламске државе у другим деловима света да овлада експертизом за стварање хемијског оружја и руковање дроном.

Помиње се и завера у којој би присталице ИСИС-а киднаповале ирачке дипломате у Белгији или Француској, да би на тај начин обезбедили ослобађање 4.000 заточених милитаната.

Документи ће сигурно бити коришћени као политичко оружје републиканаца у Конгресу и других који се још увек буне због хаотичног изласка САД из Авганистан у августу 2021, којим је управљала Бајденова администрација, оцењује лист.

На брзину организована евакуација је омогућила да више од 120.000 људи побегне због повратка Талибана на власт, али је десетине хиљада америчких савезника остављено на цедилу.

Званичници Бајденове администрације одбили су да потврде аутентичност докумената који су процурили, али су бранили своје напоре у борби против тероризма.

У саопштењу Савета за националну безбедност наводи се да су САД "способне да уклоне терористе са бојног поља без сталног присуства трупа на терену" и да су реорганизовале америчке противтерористичке операције како би одговориле на будуће претње "било где". 

image