Свет

Вашингтон покушава да опере скандал о документима из Пентагона: Мало војно присуство САД

Званичник Беле куће делимично потврдио информације о специјалним снагама НАТО-а у Украјини
Вашингтон покушава да опере скандал о документима из Пентагона: Мало војно присуство САД© Tanjug/Iryna Rubakova via AP

Портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби потврдио је – барем донекле – једно од најзапаљивијих открића из Пентагона о томе да америчке специјалне снаге делују унутар Украјине усред њеног сукоба са Русијом.

На питање о поверљивим документима Пентагона који су процурили у медије и у којима се наводи да Вашингтон и неки од његових савезника из НАТО-а имају специјалне снаге стациониране у Украјини, Кирби је признао "мало војно присуство САД" – али је тврдио да оне делују само у америчкој амбасади у Кијеву.

У разговору са новинаром "Фокс њуза" Кирби је одбио да открије конкретан број америчких војника на терену.

"Постоји мало војно присуство САД у амбасади заједно са канцеларијом аташеа одбране, како би нам помогли око материјала који улази и излази из Украјине", рекао је Кирби. "Дакле, они су везани за ту амбасаду и за тог аташеа за одбрану".

Америчке трупе се "не боре на бојном пољу", додао је Кирби. Амерички војници такође пружају неутврђене безбедносне услуге, пренео је "Фокс њуз", не наводећи извор информација.

"Није било промене у ставу председника да неће бити америчких трупа у Украјини које се боре у овом рату", додао је Кирби.

Бајден гази танком линијом између подршке Кијеву и изазивања директног сукоба са Москвом. Руски званичници су више пута упозоравали да ескалација америчке помоћи Украјини повећава ризик од сукоба између светских нуклеарних суперсила.

Британски лист "Гардијан" пренео је да је скоро 100 специјалних снага НАТО-а, укључујући 50 из Велике Британије, деловало у Украјини од 1. марта. САД су имале 14 специјалних оперативаца у земљи, док је Француска имала 15, наводи се у документу Пентагона на који се позива "Гардијан".

Од 100 Американаца који су званично присутни у Украјини, 71 је био запослен у Стејт департменту, а 29 у Пентагону, наводи британски "Дикласифајд".

Десетине америчких поверљивих докумената процурило је на интернет последњих недеља, откривши да је Вашингтон прикупљао обавештајне податке и о савезницима и о "непријатељима". САД нису ни потврдиле ни демантовале аутентичност докумената.

image