Свет

"Вашингтон пост": Документи Пентагона показују да Тајван не може да се носи са кинеском авијацијом

Тајван ће тешко моћи да се носи са кинеском ваздушном супериорношћу у сукобу у Тајванском мореузу, проценили су званичници Пентагона
"Вашингтон пост": Документи Пентагона показују да Тајван не може да се носи са кинеском авијацијомGetty © Annabelle Chih

Процурили амерички документи показују да Кина има потпуну ваздушну супериорност над Тајваном, пише "Вашингтон пост".

"Тајван ће тешко моћи да се носи са кинеском ваздушном супериорношћу у сукобу у Тајванском мореузу", проценили су званичници Пентагона, наводи амерички лист.

Наглашено је и да су кинеске тактике, попут "коришћења цивилних авиона за војне сврхе" постале препрека за америчке обавештајце који покушавају да уоче припреме Пекинга за "инвазију" тог острва.

"Вашингтон пост" такође пише да, према документима у које су имали увид, Пентагон сумња да тајвански ПВО системи могу да "прецизно детектују лансере ракета", као и да се процењује да је тек половина тајванских авиона у стању да извршава мисије.

Иако процурили документ не даје свеобухватан пресек кинеских способности и тајванских слабости, они осликавају генерално лоше стање оружаних снага под контролом Тајпеја.

Ситуација око Тајвана ескалирала је крајем лета прошле године, када је тадашња председница Представничког дома САД Ненси Пелоси посетила Тајпеј.

Кина, која то острво сматра својом провинцијом, оштро је осудила њену посету коју је сматрала пружањем америчке подршке тајванском сепаратизму. У одговору на ту провокацију, кинеска Народноослободилачка армија спровела је серију војних вежби у околини острва.

Америчке власти су за цурење поверљивих података из Пентагона оптужиле двадесетједногодишњег Џека Тешеиру, припадника 102. обавештајног крила Националне ваздухопловне гарде у Масачусетсу, који је ухапшен у четвртак. 

image