Свет

Не би могли да се саставе у случају рата, али не желе кожне цокуле: Веганска конференција војске УК

Запослени у британском министарству одбране ће следећег месеца добити слободан дан како би присуствовали веганској конференцији
Не би могли да се саставе у случају рата, али не желе кожне цокуле: Веганска конференција војске УКGetty © Tomohiro Ohsumi / Stringer

Државни службеници који раде за Министарство одбране Велике Британије добиће слободан дан следећег месеца како би присуствовали догађајима које организује "Мрежа за вегане и вегетаријанце" овог министарства.

Слободан дан за веганску конференцију поклапа се са све већим хаосом у који је упала британска војска, а упућени кажу да би могло да прође између пет и десет година пре него што оружане снаге земље буду довољно припремљене за борбу против непријатеља као што је, на пример, Русија.

Како преноси британски "Телеграф", вегански догађај требало би да укључи широк спектар јавних и приватних разговора, као и "прославу успеха, планирање будућности, тезге и вечере".

Организација је наводно подржала настојања Министарства да користе мање животињских производа, а њена веганска председавајућа Софи Фоксен из Краљевског ваздухопловства позвала је особље да учествује у њиховим конференцијама.

"Неки људи су изненађени што сам у војсци и што сам веган", рекла је она. "Верујем да су добро осмишљени принципи фундаментални да бисмо били снага добра. Ако не тежимо етичнијем свету, за шта се боримо?"

Један посебан пројекат у који је укључена ова организација је замена војних чизама Уједињеног Краљевства "вегетаријанским" ципелама које нису направљене од коже.

Колико ће такав пројекат коштати британску војску, остаје да се види, али судећи по потпуно нефункционалном стању оружаних снага земље, чини се да ће им можда требати више од "веганских" чизама да се врате у борбену форму.

Упркос томе што се суочавају са могућношћу сукоба са Русијом и Кином око кризе у Украјини или на Тајвану прерасту у светске сукобе пуног обима, британска војска тренутно није у стању да води рат, а пензионисани генерал, сер Ричард Баронс упозорава да је та земља чак деценијама удаљена од могућности да се одбрани од напада.

"Током Хладног рата војска је у сваком тренутку била спремна да се бори у року од четири сата. Када се завршио Хладни рат и није било осећаја егзистенцијалне опасности за Велику Британију, све је то разбијено", тврди он.

"Сада би нам требало пет до 10 година након обавештења о надолазећем руском нападу да бисмо се организовали. То није кул... То је дубоко разочаравајуће", каже генерал.

Сер Баронс је раније упозорио да ће земља остати без муниције након само једног дана борбе против Русије, рекавши да влада сада треба да улаже три милијарде фунти сваке године како би Британија ухватила корак са временом и ситуацијом у којој је.

У међувремену, други елементи снага показали су већи интерес за форсирање идеологије освешћености него за војну спремност, при чему се Краљевско ратно ваздухопловство (РАФ) прошле године нашло на удару критика након што су спровели ефективну забрану ангажовања белаца како би постигли циљеве различитости.

Такав план је направљен у време када снаге не би могле да подигну авионе у случају рата са Русијом или Кином.

image