Свет

Шеф Комитета за одбрану: Британска војска не би издржала дуже од пет дана у сукобу

Шеф Комитета за одбрану упозорава на "суморну слику" у британској војсци
Шеф Комитета за одбрану: Британска војска не би издржала дуже од пет дана у сукобуwww.globallookpress.com © UK Ministry of Defence/via Globallookpress.com

Британске оружане снаге би "издржале око пет дана" ако би дошло до рата, тврди високи посланик конзервативаца, док расте притисак на министра финансија да повећа потрошњу за одбрану у буџету за следећи месец.

Тобајас Елвуд, торијевац и председник Комитета за одбрану рекао је за "Фајненшел тајмс" да су висока инфлација и цена замене опреме послате у Украјину створили "заиста суморну слику" и да су војне залихе озбиљно исцрпљене.

Министар финансија Џереми Хант је обећао да ће размотрити могућност веће војне потрошње у буџету као одговор на ажурирање владине спољне и одбрамбене политике за 2021, које се очекује у наредним недељама.

Лобирање за већу војну потрошњу се повећава, а званичници одбране приватно разговарају о низу мера за уштеду новца.

Једна особа информисана о дискусијама рекла је за "Фајеншел тајмс" да би то могло укључивати заустављање "ХМС Принц Велс", једног од два носача авиона Краљевске морнарице, мањи број летова РАФ-а и могуће прекид операција специјалних снага.

Стање британске војске постало је унутрашње политичко питање. Бен Волас, министар одбране, који је лобирао за додатно финансирање током прошле године, рекао је у парламенту прошле недеље да је Уједињено Краљевство "испразнило и недовољно финансирало" своје снаге.

Елвуд тврди да је војсци озбиљно недостаје ракета земља-ваздух и противтенковских мина, које су међу наоружањем испорученим Украјини.

"Веома сам забринут што порука која долази из Трезора  указује на то да се морамо припремити за даље реалне резове јер инфлација расте", рекао је он.

Министарство одбране је саопштило да су "гласине" о стању у војсци "спекулације" које они обдијају да коментришу.

У Министарству финансија (Трезору) и кабинету премијера постоји фрустрација око кампање за већу војну потрошњу. Хантов тим истиче да је 242 милијарде фунти предвиђено за десетогодишњи план набавке опреме.

Риши Сунак, који је био министар финансија у влади Бориса Џонсона, 2020. је обећао додатних 16 милијарди фунти за одбрану током четири године, што је поздрављено као највећи подстицај за одбрану од Хладног рата.

"Премијер и ја препознајемо потребу за повећањем потрошње на одбрану. Али пре него што преузмемо ту обавезу, неопходно је ревидирати и ажурирати 'Интегрисани преглед', написан онако како је био пре сукоба у Украјини", рекао је Хант говорећи о "Интегрисаном прегледу безбедносне, одбрамбене, развојне и спољне политике" који је објављен у марту 2021. и проглашен за највећу ревизију те врсте од краја Хладног рата.

Сунак је током изборне кампање одбио да испуни обећања да ће повећати потрошњу за одбрану на три процента БДП-а до 2030. године, са нешто више од два процента сада.

Портпарол британског премијера рекао је да је Сунакова посвећеност одбрани јасна, с обзиром да је повећао војни буџет и послао значајне пошиљке оружја Украјини.

Британија је обезбедила више од 2,3 милијарде фунти војне помоћи Украјини, а влада је такође доделила 560 милиона фунти Министарству одбране да попуни исцрпљене залихе оружја у Великој Британији.

image