Свет

Британска војска у расулу: Неће моћи да понуди трупа колико НАТО очекује

Високи амерички генерал рекао министру одбране Бену Воласу да се британска војска више не сматра борбеном силом највишег нивоа
Британска војска у расулу: Неће моћи да понуди трупа колико НАТО очекујеwww.globallookpress.com © UK Ministry of Defence/via Globallookpress.com

Британско Министарство финансија сигнализирало је да нема новог новца за одбрану упркос томе што је признало хитну потребу за поновним наоружавањем након Специјалне војне операције у Украјини, рекли су "Скај њузу" извори у војсци.

Истовремено, извори су рекли да би "освежавање" одбрамбене политике Уједињеног Краљевства могло да буде одложено до усвајања буџета у марту јер првобитни нацрт није одражавао довољно трансформисано безбедносно окружење у Европи.

Коментари су уследили након што је "Скај њуз" прошле недеље открио да је високи амерички генерал рекао министру одбране Бену Воласу да се британска војска више не сматра борбеном силом највишег нивоа, или "првог нивоа", након деценија смањења њене обима и снаге.

Извори упозоравају да Британија неће моћи да понуди онолико трупа колико савезници из НАТО очекују за велику новој структуру коју Алијанса саставља као одговор на ситуацију у Украјини.

Извори су позвали владу да повећа буџет за одбрану за најмање 3 милијарде фунти годишње; заустави план да се још више смањи обим војске; и олакшају мирнодопска правила набавке која спречавају Лондон да купује оружје на брзину.

Иако је влада препознала потребу за јаком војском, поручено је да тренутно нема новца.

Извори наводе да би ситуација могла да се поправи само ако премијер Риши Сунак предузме кораке којима би зауставио пропаст војске. У тренутку када земљу потресају штрајкови незадовољних радника, то не делује као реална могућност.

image