Свет

Група европосланика тражи да се кинески амбасадор у Француској прогласи персоном нон грата

"Тражимо од Вас да прогласите амбасадора Шајеа персоном нон грата, као одговор на његово потпуно неприхватљиво понашање", наводи се у писму француској министарки спољних послова Катарин Колона
Група европосланика тражи да се кинески амбасадор у Француској прогласи персоном нон гратаGetty © Christopher Furlong/Getty Images

Око 80 европских парламентараца потписало је писмо у којем се шефица француске дипломатије Катарин Колона позива да прогласи кинеског амбасадора у Паризу Лу Шајеа персоном нон грата због "негирања суверенитета земаља бившег СССР-а", пише лист "Монд".

Раније је кинески амбасадор у Француској Лиу Шаје, у интервјуу француској телевизији рекао да је Крим "првобитно био руски, а потом га је Хрушчов дао Украјини". 

Шаје је такође изразио мишљење да Американци нису заинтересовани за окончање сукоба у Украјини . Он је такође довео у питање суверенитет земаља бившег СССР-а, напомињући да оне "немају валидан статус у међународном праву јер не постоји међународни споразум који би прецизирао њихов статус као суверених држава", преносе РИА Новости.

"Амбасадор Шаје је јавно тврдио да бивше совјетске републике немају важећи статус у међународном праву, напомињући да не постоји међународни споразум, који може прецизирати њихов статус. Овакви коментари превазилазе прихватљив дипломатски дискурс", пишу европарламентарци у писму које је објавио "Монд".

Они сматрају да изјаве кинеског дипломате "крше међународно право и да их треба посматрати као претњу безбедности европских земаља". 

"Тражимо од Вас да прогласите амбасадора Шајеа персоном нон грата, као одговор на његово потпуно неприхватљиво понашање", наводи се у писму француској министарки спољних послова.

image