Свет

Британија почела да хапси француске дисиденте

Британска антитерористичка полиција је сарадника француске издавачке куће "Едисион ла фабрик" привела у Лондону, након чега га је наводно испитивала о личним ставовима о француском председнику Емануелу Макрону и наводним "анти-владиним" контактима
Британија почела да хапси француске дисидентеGetty © Kiran Ridley/Getty Images

Група европосланика осудила је британску министарку унутрашњих послова Суелу Браверман због хапшења француског издавача у Лондону, кога је потом антитерористичка полиција испитивала о политичким ставовима и наводним "анти-владиним" контактима.

Дванаест посланика у Европском парламенту упутило је писмо Бравермановој у којем изражавају гнушање због "скандалозног третмана" Ернеста Мореа, који је у притвору провео скоро 24 сата, а чији су телефон и лаптоп остали у рукама британске полиције, преноси "Гардијан".

Море, 28-годишњи менаџер за ауторска права у екстремно левичарској издавачкој кући "Едисион ла фабрик", допутовао је у Лондон на сајам књига. Како преноси британски лист, полиција га је испитивала о учешћу на протестима у Француској због пензионих реформи и питала га да ли подржава председника Емануела Макрона, што је Мореов адвокат назвао "злоупотребом моћи."

"Полицајци су тврдили да је Ернест учествовао у демонстрацијама у Француској као оправдање за овај чин – прилично неприкладна изјава коју би дао британски полицајац и која изгледа јасно указује на саучесништво између француских и британских власти по овом питању", пише у писму европских парламентараца Бравермановој, инсинуирајући да је хапшење спроведено по налогу Макронове владе.

Европарламентарци су оценили да случај Мореовог хапшења предсатвља још један пример "клизања ка репресивним и ауторитарним мерама које је француска влада предузела након што се суочила са распрострањеним народним незадовољством."

Британско Министарство унутрашњих послова се захвалило на писму, истакавши да ће оно "бити обрађено и одговор ће бити достављен у догледно време."

Париз позван да "потпуно открије" своју наводну умешаност

Истовремено је двоје левичарских европосланика из Француске, Орели Труве и Адријан Клуе, писало француском министру правде уз захтев да "потпуно открије" наводну улогу владе у Паризу у хапшењу, додавши да се надају да хапшење није било "резултат споразума између британских и француских служби да се сузбије учешће у демонстрацијама."

Труве је засебно оптужила француску владу да је ангажовала Британске власти како би у њихово име спроводили застрашивање, истакавши да "Ернестов извештај о његовом испитивању сугерише да су британске власти заиста деловале на захтев, и према упутствима, француских полицијских власти, јер су се питања која су му постављена тицала искључиво његових политичких и интелектуалних активности у Француској."

"Француски мушкарци и жене већ недељама протестују под притиском и репресијом, али ово је случај без преседана, који означава веома озбиљан преступ. Не намеравамо да се зауставимо овде", истакла је она, како преноси "Гардијан".

Сматра се да нема доказа који би сугерисали да је Морет представљао било какав ризик за Велику Британију.

Море, који је имао више од 30 договорених састанака на сајму књига у Лондону, вратио се у Париз у среду, два дана пре него што је планирао. Наређено му је да се следећег месеца јави антитерористичкој полицији у Лондону, наводи британски лист.

Море оптужен за "ометање истраге"

Море је приведен је у понедељак увече на железничкој станици "Св. Панкрас" у Лондону зарад испитивања на основу антитерористичких закона Велике Британије, претходно је пренео "Телеграф".

Из "Едисион ла фабрик" додају да је њихов сарадник оптужен због наводног ометања полицијске истраге, након што је одбио да полицији да шифре за своје електронске уређаје.

Издавачка кућа "Едисион ла фабрик" је позната по објављивању анархистичког трактата под називом "Надолазећи устанак", који је написао аутор (или аутори) под псеудонимом "Невидљиви комитет", и који говори о "неминовном колапсу капиталистичке културе", наводи "Телеграф".

Уставни савет Француске је 14. априла одобрио кључни члан закона о пензионој реформи који позива на постепено повећање старосне границе за одлазак у пензију у земљи са 62 на 64 године до 2030.

Француски председник Емануел Макрон потписао је закон прошле суботе. Француски синдикати су након објављивања одлуке Уставног савета одбили да се састану са Макроном и позвали на протестну акцију 1. маја.

image