Свет

Немачка се окреће од Кине: Под знаком питања лука у Хамбургу

Компанија која управља терминалом оптужује се да је са годину дана закашњења затражила да се објекат класификује као критична инфраструктура
Немачка се окреће од Кине: Под знаком питања лука у Хамбургуwww.globallookpress.com © © Christian Charisius

Компанија која управља луком у Хамбургу пропустила је да региструје терминал на одговарајући начин као "критичну инфраструктуру" што је могло да утиче на договор са Кином око продаје дела терминала, наводи се у интерном извештају немачког Министарства економије, пренео је "Политико".

Немачки канцелар Олаф Шолц прошлог октобра покушао је да прогура договор према којем би кинеска државна компанија "Коско" купила мањински удео у терминалу у хамбуршкој луци пред државну посету Кини. Али, примедбе на договор су изнели партнери из владе састављене од три странке, односно они из Зелених и либералног ФДП-а којима је засметао кинески утицај. Договор је сада несигуран, а нарочито пошто је немачка безбедносна агенција БСИ недавно означила објекат као критичну инфраструктуру.

У документу из министарства на чијем је челу Роберт Хабек из Зелених, компанија која управља терминалом оптужује се да је са годину дана закашњења затражила да се објекат класификује као критична инфраструктура, као и да је то учинила тек под притиском БСИ.

Такође се наводи да је договор из октобра постигнут под претпоставком да компанија не управља критичном инфраструктуром, а уствари је чињеница да је увелико стекла услове за такву класификацију будући да годишње управља са 3.270.000 тона терета.

Према договору, кинеском "Коску" дозвољено је да купи 24.9 процената акција. Али, са новом класификацијом терминала проценат удела у власништву не сме да буде већи од десет одсто, наводи се у извештају министарства.

Додаје се и да је компанија требало да класификује објекат којим управља као критичну инфраструктуру још у априлу прошле године, јер су се релевантни услови стекли још 2021, али то није учињено све до јануара ове године.

Из компаније су за "Политико" рекли да сматрају да је став министарства неоснован, наводећи да су у сваком тренутку пружали транспарентне и одговарајуће податке.

Министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок изјавила је овим поводом да они који је требало да поднесу извештај очигледно нису добро обавестили надлежне, због чега је БСИ јасно ставила до знања да договор мора поново да буде прегледан што ће влада и учинити, нагласила је Бербок.

Главна опозициона странка у Немачкој Хришћанско-демократска унија поново је затражила да уговор буде раскинут, наводећи да је невероватан аматеризам и озбиљан промашај то што се испоставља да немачко Министарство економије није било у потпуности упознато с правном ситуацијом.  

image