Свет

Политико: Продубљује се нејединство Европе око Кине, Споразум о улагањима и даље "на леду"

На неформалном састанку министара спољних послова ЕУ 12. маја разговараће се о односима ЕУ и Кине, најавио је председник Европског савета Шарл Мишел
Политико: Продубљује се нејединство Европе око Кине, Споразум о улагањима и даље "на леду"www.globallookpress.com © Ding Lin/XinHua

Француска, Немачка и институције ЕУ у сукобу су око тога да ли да оживе замрзнути Свеобухватни споразум о улагањима са Кином (ЦАИ).

Баш када сте мислили да европска политика према Кини не може бити разједињенија, две најмоћније земље Европске уније отпочеле су сукоб око тога да ли да одмрзну инвестициони споразум са "ауторитарном суперсилом", пише "Политико".

Немачка жури, Французима лагано

За Француску је оживљавање такозваног Свеобухватног споразума ЕУ и Кине о улагањима "мање ургентна" и "неизводљива", рекао је француски председник Емануел Макрон.

У међувремену, немачки канцелар Олаф Шолц залаже се за "реактивирање" споразума, који је застао убрзо након што је објављен крајем 2020. године, пошто су Пекингу неколико чланова Европског парламента увеле санкције због кршења људских права Хонгконгжана, Ујгура и Тибетанаца.

Макрон је рекао да су он и кинески лидер Си Ђинпинг "само мало " разговарали о ЦАИ.

"Био сам веома отворен према председнику Сију, био сам веома искрен, што се тиче европског процеса – све институције морају да буду укључене, и нема шансе да се види напредак у вези са овим споразумом све док имамо ситуацију да чланови Европског парламента санкционишу Кину", рекао је Макрон за "Политико".

Пекинг се показао вештим у спречавању ЕУ да развије јединствену политику према Кини, користећи арсенал претњи од потенцијалних забрана француског и шпанског вина до упозорења да ће купити амерички "Боинг" уместо француских авиона "Ербас".

Неслагање око ЦАИ је само још један пример размимоилажења око кинеске политике у Европи, пише лист и додаје да се "Пекинг служи играма завади па владај током читаве протекле деценије".

Шолц тражи одмрзавање ЦАИ

Након седам година мукотрпних преговора, стартовање ЦАИ је пожурила бивша немачка канцеларка Ангела Меркел на крају шестомесечног ротирајућег председавања Немачке Саветом ЕУ крајем 2020. године.

Меркелова је настојала да запечати споразум и да се додвори Пекингу пре него што је Вашингтон могао да изврши притисак да га блокира, што је изазвало напетост у новој администрацији америчког председника Џозефа Бајдена.

Немачка је дуго била најгласнија у подравању ЦАИ-а због обима улагања у кинеску производњу, посебно у сектору производње аутомобила и хемикалија.

ЦАИ би мало олакшао европским компанијама да инвестирају у Кину и да тамо заштите своју интелектуалну својину. Али критичари су осудили слабу заштиту радника и довели у питање у којој мери се она може применити.

Убрзо након што је споразум објављен, Пекинг је увео санкције неколицини европских парламентараца у знак одмазде за њихове критике кршења људских права у региону Синђанг.

Споразум, који захтева ратификацију Европског парламента, остао је дубоко политички замрзнут.

Шолц, који понекад изгледа да опонаша популарнију Меркелову, желео би да извади ЦАИ "из замрзивача" – али је упозорио да "ово мора да се уради пажљиво" како би се избегле политичке замке.

"Изненађујуће је што Шолц и даље мисли да је ово добра идеја, упркос значајно промењеном контексту од пре неколико година", рекао је један високи званичник ЕУ.

Огранци у ЕУ подељени око овог питања

Не само да су земље ЕУ подељене око тога како приступити ЦАИ, већ је евидентан и раскол међу институцијама у Бриселу.

Пошто су његови чланови санкционисани, Европски парламент ће сигурно одбацити сваки нови покушај ратификације ЦАИ.

Али као и Шолц, председник Европског савета Шарл Мишел такође се нада да ће оживети договор. Он је о томе разговарао са кинеским комунистичким лидерима током своје самосталне посете Пекингу крајем прошле године, рекао је високи званичник ЕУ упознат са овим питањем.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, међутим, спречила је Мишелове покушаје да врати споразум на дневни ред у Бриселу. Фон дер Лајен је далеко скептичнија по питању сарадње са Кином, наводећи све већу агресију у иностранству и репресију код куће.

Фон дер Лајен је за време кратког састанка са Си Ђинпингом и другим кинеским званичницима рекла да тема ЦАИ "није покренута". Она је јавно тврдила да споразум треба "преиспитати" у светлу погоршања односа између Пекинга и Запада.

У међувремену, кинески званичници су саопштили да би Кина могла једнострано да укине своје санкције члановима Европског парламента – али само уз "гаранцију" да ће ЦАИ на крају бити ратификован.

Мишелов портпарол је рекао да ће се на неформалном састанку министара спољних послова ЕУ 12. маја разговарати о односима ЕУ и Кине.

image