Свет

Мелони између чекића и наковња: Хоће ли Италија изаћи из кинеске иницијативе "Појас и пут"?

Влада Ђорђе Мелони је подељена око продуживања меморандума о споразумевању са Пекингом, о учешћу у кинеској инфраструктурној иницијативи, указују извори за "Блумберг"
Мелони између чекића и наковња: Хоће ли Италија изаћи из кинеске иницијативе "Појас и пут"?Getty © Sean Gallup/Getty Images

Италија би могла да се повуче из кинеског инфраструктурног пројекта "Појас и пут" усред растућих тензија између Вашингтона и Пекинга, указују извори за "Блумберг". 

Италија је једина чланица Г7 која је потписала меморандум о разумевању са Кином о том пројекту, а који истиче следеће године.

Амерички портал наводи да је премијерка Ђорђа Мелони желела да објави учешће Италије у "Појасу и путу" до самита Г7 у мају, али да још увек није одлучено хоће ли меморандум о разумевању бити обновљен или не.

Извори тврде да је мишљење о будућности споразума у премијеркиној администрацији подељено, односно да се њена партија Браћа Италије залаже за излазак из споразума, док други позивају да се при њему остане. 

Пре него што је изабрана за премијера, проамерички оријентисана Мелони је тврдила да споразум са Кином представља "велику грешку", али је у међувремену ублажила своју реторику о "Појасу и путу".

Меморандум о разумевању је првобитно потписан 2019. године и аутоматски ће бити продужен у марту 2024. године, осим ако Мелони не одлучи да одустане.

Иако сам споразум није довео до дубље сарадње између Италије и Кине, аналитичари упозоравају да би његово укидање довело до економских и дипломатских реперкусија и погоршања италијанско-кинеских односа.

Односи Италије и Кине

Две земље имају јаке економске везе. Италија је трећи највећи увозник кинеске робе у ЕУ и четврти највећи извозник робе у ту земљу, посебно када су у питању италијански луксузни брендови. 

Дилема Рима је утолико већа услед погоршања односа Вашингтона и Пекинга, а што носи последице и на ЕУ, чврстог савезника САД, који такође снажно зависи од економских односа са Пекингом. САД уводе контролу извоза кључних технологија како би спречиле да дођу до Кине и позивају Европу да следи њихов пример, што Кина покушава да спречи.

"Италија је заглављена између чекића и наковња, а судбина споразума о сарадњи је права дипломатска загонетка за Мелони. Обнављање би послало веома тешку поруку Вашингтону, али супротно би довело до затезања у односима са Кином", рекла је Франческа Ђирети, аналитичарка Меркатор института за кинеске студије за "Блумберг".

Чини се да у овом тренутку италијанска влада нагиње ка томе да не обнови споразум, али у овом сценарију ће бити кључна координација са САД и другим савезницима због реакције на могући одговор, додала је она.

image