Свет

Шведска лансирала ракету и погодила Норвешку: Нисте смели без нас да кренете у потрагу

Ракета је пала на обронак планине на крајњем северу Норвешке, око 10 километара од најближег насељеног подручја
Шведска лансирала ракету и погодила Норвешку: Нисте смели без нас да кренете у потрагуwww.globallookpress.com © Peter Sonander/Sport Press Photo

Неисправна истраживачка ракета коју је лансирала Шведска свемирска корпорација (ССЦ) пала је на територију Норвешке, око 15 километара од границе са Шведском.

Ракета је пре тога достигла висину од 250 километара, где је спровела истраживања у стању нулте гравитације, објавио је ССЦ у саопштењу.

"Она је пала на планине надморске висине око 1.000 метара и око 10 километара од најближег насеља", рекао је шеф комуникација те корпорације Филип Олсон, преноси Ројтерс.

Постоје правила за ситуације када ствари крену по злу и ми обавештавамо шведску и норвешку владу, додао је он.

Прикупљање отпадака пале ракете је у току, као и истрага која би требало да утврди узроке несреће, речено је у корпорацији.

Норвешка је изразила незадовољство због тога што је Шведска није одмах обавестила о својој истраживачкој ракети која се срушила у планинама на крајњем норвешком северу. 

Ракета, лансирана из свемирског центра у Кируни, пала је на обронак планине у општини Малселв на крајњем северу Норвешке, око 10 километара од најближег насељеног подручја. У том инциденту није било повређених и није пријављена материјална штета.

"Пад овакве ракете је веома озбиљан инцидент који може да изазове озбиљну штету. Када дође до таквог кршења границе, кључно је да одговорни одмах обавесте надлежне норвешке власти одговарајућим каналима", наводи се у саопштењу норвешког министарства.

Министарство је такође указало да потрага за деловима ракете није требало да почне без норвешког одобрења које није дато, преносе агенције.

Норвешка управа за цивилно ваздухопловство саопштила је да је за инцидент сазнала из саопштења за медије Шведске свемирске корпорације, објављеног у понедељак.

"Норвешке власти сваку неовлашћену акцију на својој територији схватају веома озбиљно", рекла је портпаролка Министарства спољних послова те земље.

Норвешко министарство није примило званично објашњење од шведских власти, додала је она. Прикупљање отпадака на норвешкој територији такође захтева претходно одобрење тамошњих власти.

У норвешком Министарству спољних послова рекли су да немају информација о било каквој начињеној штети, док је портпарол ССЦ-а рекао да је ракета пала далеко од насељених места. 

image