Свет

САД позивају на ратификацију кандидатуре Шведске за НАТО

Турске власти тврде да Стокхолм није одговорио на све захтеве Анкаре, док га мађарски премијер Виктор Орбан оптужује да шири очигледне лажи о Мађарској
САД позивају на ратификацију кандидатуре Шведске за НАТОwww.globallookpress.com © Fredrik Sandberg

САД су поново подржале чланство Шведске у НАТО-у, пошто је министар одбране Лојд Остин посетио шведског колегу, што је прва посета шефа Пентагона овој нордијској држави после више од 20 година.

Остин је новинарима на конференцији за новинаре изjавио да се Вашингтон "радује што ће ускоро дочекати Шведску као 32. чланицу НАТО-а", додајући да се САД надају да ће се то догодити пре предстојећег самита НАТО-а у јулу.

Шеф Пентагона је позвао Турску и Мађарску, последње две чланице НАТО-а које треба да одобре чланство Шведске, да што пре ратификују приступање Алијанси.

Прошлог маја, Шведска и Финска су напустиле своју дугогодишњу неутралност и поднеле су захтеве за придруживање овом војном савезу, наводећи као разлог наводну претњу коју представља Русија због Специјалне војне операције у Украјини.

Међутим, да би нека земља била примљена у Алијансу, захтев за чланство морају да ратификују све државе чланице. Овај процес су блокирале Мађарска и Турска, а Анкара је оптужила нордијске државе да подржавају курдске "терористичке групе", као што је Курдистанска радничка партија (ПКК).

Док су кандидатуру Финске крајем марта ратификовале и Анкара и Будимпешта, а земља се и званично придружила блоку раније овог месеца, кандидатура Шведске је остала под знаком питања.

Турске власти тврде да Стокхолм још није у потпуности одговорио на захтеве Турске, док га је мађарски премијер Виктор Орбан оптужио да "шири очигледне лажи о владавини права, о демократији, о животу у Мађарској."

И Шведска и Финска су жестоко критиковале мађарску конзервативну владу. И једна и друга подржавају ускраћивање средстава ЕУ Будимпешти због Орбановог наводног гушења ЛГБТ и права миграната, као и због забринутости за независност правосуђа.

image