Економија

Француски "Фигаро": Дедоларизација света је процес који се не може зауставити

Санкције против Русије и замрзавање њених девизних резерви довеле су до све обимнијег коришћења других валута у светској трговини и штедњи
Француски "Фигаро": Дедоларизација света је процес који се не може зауставитиwww.globallookpress.com © Cfoto

Сједињене Америчке Државе доминирају светом захваљујући својој валути још од споразума у Бретон Вудсу из 1944. године.

Њихова способност да користе долар као оружје, ипак, драстично је ослабила од почетка руско-украјинског сукоба, пише у колумни за "Фигаро" француски новинар Рено Жирар.

У свом обраћању из 1965. године, тадашњи француски председник Шарл де Гол критиковао је "неограничене привилегије долара". Америчка валута је у том периоду постала резервна валута у свету, пошто је између 1946. и 1971. њена вредност била фиксирана за злато - 35 долара по унци.

Зато су се националне банке при прављењу резерви окренуле ка долару, који је био стабилан попут злата, али и лакши за коришћење. Када би Американци укључили машину за штампање новца, то је било као да производе злато, указује аутор.

Де Гол је схватио да САД своје велике пројекте, попут Вијетнамског рата и пута на Месец, финансирају преко грбаче Европљана. Зато је Француска почевши од 1965. почела да мења своје доларе за злато.

Американци су на то одговорили тако што су 15. августа 1971, без претходне најаве својим савезницима, укинули конвертибилност долара за злато и практично окончали бретонвудски систем.

Почевши од 1973, године коју је обележио драстичан скок цене нафте на светском тржишту, појавио се проблем тзв. петродолара. Велике количине новца зарађене од продаје енергената превасходно су улагане у америчка тржишта, јачајући привреду САД и изазивајући фрустрацију у Европи.

"Долар је наша валута, али ваш проблем", упозорио је амерички министар финансија Џон Конели 1972. године, непосредно након једностраног укидања конвертибилности долара у злато.

Импичмент краља долара

Након што је креиран 1999. године, евро је успео да постане светска валута, али није могао да се супротстави дубини и ликвидности њујоршких тржишта. Евро није успео да скине долар са трона водеће светске валуте за трговину и штедњу.

Парадоксално, иако су САД у потпуности одговорне за финансијску кризу из 2008. године, она је заправо ојачала моћ долара, указује "Фигаро". Амерички председник Барак Обама предвидео је 2009. да ће долар остати водећа светска валута, али његов аргумент није био економски, већ политички: "Зато што је Америка најстабилнија и најтранспарентнија држава на свету".

Сви знају како функционише амерички финансијски систем и ФЕД, док њихови кинески еквиваленти и даље остају под велом мистерије. Долар остаје омиљена валута за штедњу, а инвеститори му се окрећу чак и када су финансијске кризе америчког порекла.

То се десило и током кризе из 2008-2009. године, када је долар ојачао у односу на евро и јен, а у њему се данас чува око 59 одсто светских девизних резерви, у поређењу са 72 одсто колико је та бројка износила 1999. године.

Ипак, тиме што су своју валуту трансформисали у оружје, Американци су непланирано започели процес "импичмента краља долара".

Претварање долара у оружје

Француска банка БНП 2014. године била је приморана да Сједињеним Америчким Државама плати 9 милијарди долара у казнама зато што је, у складу са европским и француским правом, финансирала извоз из Кубе, Судана и Ирана у доларима. Све три државе су се налазиле на листи санкција САД.

Пошто су плаћања била извршена на рачуну БНП-а у Њујорку, амерички правосудни систем је себе прогласио надлежним за санкционисање тих трансакција.

На тај начин су Американци наметали своју вољу другим земљама, а Европљани су због тога морали да се повинују и када је Трамп 2018. године напустио нуклеарни споразум са Ираном.

Следећи корак у коришћењу долара као оружја догодио се почетком 2022. године, када су замрзнуте девизне резерве руске централне банке деноминоване у доларима. 

То је натерало лидере многих земаља изван Запада да се запитају: "Ако се нађем у рату са суседом, а Вашингтону се то не буде свидело, ја бих у тренутку могао да изгубим велики део својих девизних резерви. Зато ћу драстично смањити своју трговину у доларима."

То је оно што сада чини Русија, али и друге земље, попут Саудијске Арабије. Њен следећи рачун за нафту, који ће бити остављен Кини, биће обрачунат у јуанима.

Поред тога, упозорава француски лист, земље чланице БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка) планирају да креирају сопствену валуту у којој би трговали између себе. Кина је већ успоставила свој сопствени систем плаћања између банака, који нуди алтернативу западном СВИФТ-у.

Дедоларизација света се неће догодити преко ноћи, али је очигледно реч о процесу који се више не може зауставити, закључује "Фигаро".

image
VV inauguration
banner