Свет

Нова провокација у Кијевско-печерској лаври: Расколнике бране нацисти, Бајден и Борис Џонсон

Противници канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) поставили су на улазу у Лавру "штитове" са "бранитељима Украјине од насртаја и непријатеља" и онима који је "разапињу"
Нова провокација у Кијевско-печерској лаври: Расколнике бране нацисти, Бајден и Борис Џонсонwww.globallookpress.com © Andriy Andriyenko/Keystone Press Agency

Противници канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) поставили су на улазу у Кијевско-печерску лавру "штитове", како су навели, са "бранитељима Украјине од насртаја и непријатеља" и онима који је "разапињу". Међу првима су украјински саучесници нацизма, међу другим - канонска УПЦ, преносе "РИА Новости".

На штиту са натписом "Христос воскресе" и "Украјина ће васкрснути" налазе се имена познатих нацистичких вођа Мазепе, Петљуре, Шухевича, Бандере, као и лидера организације Десни сектор. Ту су и амерички председник Џозеф Бајден, бивши британски премијер Борис Џонсон, поглавар шизматичке Православне цркве Украјине (ПЦУ) Епифаније Думенко и поглавар Украјинске гркокатоличке цркве (УГЦЦ), врховног архиепископа Кијевско-галичког Свјатослав Шевчук, у пратњи украјинског председника Владимира Зеленског.

На штиту "они који разапињу Украјину" приказан је руски цар Петар Први, царица Катарина Друга, Стаљин, Лењин и други. 

На њој је и руски председник Владимир Путин, поред њега митрополит Павле, којем су украјинске власти одредиле кућни притвор, поглавара УПЦ митрополита Онуфрија, патријарх московски и целе Русије Кирил, укључујући украјинска политичарка Јулија Тимошенко и олигарх Игор Коломојски.

На штиту са "непријатељима Украјине" налази се и крст са прикованим знаком "Украјина" и "разапетим" обрнутим грбом земље.

Патријарх московски и целе Русије Кирил раније је назвао "монструозним подвигом" налог украјинских власти монасима да напусте Кијевско-печерску лавру, коју православни хришћани сматрају једним од земаљских наслеђа Богородице. 

Он се обратио поглаварима помесних православних цркава папи Фрањи, генералном секретару УН  Антонију Гутерешу и другим верским вођама и представницима међународних организација порукама у којима их је позвао да "учине све могуће напоре" да спрече протеривање монаха и присилних затварање манастира. 

Папа Франциско је такође изразио забринутост због ситуације око Кијевско-печерске лавре и позвао "стране укључене у рат да поштују верска места".

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner