Свет

Украјинској православној цркви отели 22 поседа

У међувремену, и комисија украјинског Министарства културе ушла је у један од корпуса Кијевско-печерске лавре
Украјинској православној цркви отели 22 поседаwww.globallookpress.com © Bai Xueqi

Градско веће града Черноваца на југозападу Украјине донело је данас одлуку да Украјинску православну цркву (УПЦ) лиши права на коришћење земљишне парцеле у граду. 

"У Черновцима су Украјинску православну цркву лишили права да користи 22 земљишна поседа. Одлука је донета током заседања градског већа", пише украјински "Суспиљне".

За одлуку је гласало 28 посланика, и није било нити едног гласа против. 

Раније током дана саопштено је да је комисија украјинског Министарства културе ушла у један од корпуса Кијевско-печерске лавре.

Савез православних новинара је пренео да су "полиција, чланови комисије Министарства културе и 'исправни' новинари ушли у 54. корпус" манастира, настављајући тако акције које су раније започели, а које имају за циљ попис имовине различитих корпуса лавре.

Терор УПЦ и њених верника се наставља. Савез православних новинара и УПЦ на Телеграму свакодневно сведоче о неправди са којом се суочавају верници приликом доласка у храмове.

Неретко, они не долазе у храмове само да би се молили, већ и да би физички одбранили светиње, што је посебно актуелно када је реч о Кијевско-печерској лаври. 

Широм Украјине до сада је запаљено више храмова, а дешавало се и да неки од представника цркве буду физички малтретирани

Иако је Кијевско-печерска лавра за сада у центру пажње, неки од најистакнутијих украјинских медија пренели су да би следећи епицентар терора на црквом и верницима могла да буде Почајевска лавра. 

image
VV inauguration
banner