Свет

Расколници нападају храмове УПЦ: Преминуо нападач на свештеника, ситуација све напетија

Присталице расколничке ПЦУ окупиле су се испред храма Александра Невског и затражиле да он буде одузет од канонске УПЦ
Расколници нападају храмове УПЦ: Преминуо нападач на свештеника, ситуација све напетија© Tanjug/AP Photo/Roman Hrytsyna

Ситуација око Саборне цркве Александра Невског канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) у Каменец-Подољском на западу Украјине се захуктава, а могућ је и упад, јавио је Савез православних новинара.

"Наш дописник јавља да се ситуација у близини храма захуктава. Постоје информације да јуришници планирају да упадну унутра", саопштио је синдикат на свом Телеграм каналу.

Раније данас један од оних који су покушали да заузму храм Украјинске православне цркве у Липовецу, у Кијевској области, умро је приликом напада, известио је Савез православних новинара.

На свом Телеграм каналу, савез је навео да је у овом месту био организован напад на храм, а да је једном човеку позлило када је покушао да нападне свештеника, након чега је преминуо. О овом случају се до сада није огласила полиција, а више детаља није познато.

Савез је раније пренео да је око 200 противника канонске Украјинске православне цркве дошло је испред храма Александра Невског у Камјањец-Подиљску. Они су на свом Телеграм каналу објавили и снимке са лица места.

Окупљени су тражили да храм и парохија буду предати "Православној цркви Украјине", расколничкој цркви коју не признаје већина помесних православних цркава.

Све се дешавало у време док су се верници УПЦ молили у храму, наводи се у извештају и додаје да је верника канонске цркве било толико да нису могли сви да уђу у храм.

Испред цркве била је и полиција. Додаје се и да је било провокатора који су желели да уништавају црквену имовину.

Митрополит Теодор стигао је у Саборни храм Александра Невског на вечерњу службу, јављају РИА Новости.

У Лавовској области, храм канонске Украјинске православне цркве је запечаћен након што су парохијани одбили да оду у расколничку православну цркву Украјине, рекао је начелник регионалне војне управе Максим Козицки.

"Данас су се становници Борислава окупили испод цркве Покрова Пресвете Богородице Московске Патријаршије и још једном се обратили свештенству и парохијанима са предлогом да пређу у Православну цркву Украјине. Међутим, парохијани су то одбили. На седници ванредне седнице градског већа донели су одлуку да се храм привремено запечати", написао је он у свом Телеграм каналу.

Градско веће Камјањец-Подиљског недавно је одузело Украјинској православној цркви 20 парцела, подсећа Савез православних новинара.

image