Русија

Захарова: Само на Западу не виде, не чују и не примећују прогон УПЦ

Портпаролка руског МСП реаговала на изјаву представника Стејт департмента Веданта Патела који је рекао да САД не знају ништа о нападима на канонску Украјинску православну цркву
Захарова: Само на Западу не виде, не чују и не примећују прогон УПЦ© Maksim Konstantinov/Global Look Press

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова реаговала је на изјаву представника Стејт департмента Веданта Патела да САД "не знају ништа о нападима на канонску Украјинску православну цркву (УПЦ)", рекавши да само на Западу то "не виде, не чују и не примећују".

"Е, то вам је доследност. Решили су да не коментаришу, и шта год им радили - не виде, не чују, не примећују. За то је потребно умеће. Месецима се суздржавају, сваки пут кад чују, поново се изненаде. Отимају Лавру? Где? Гоне УПЦ? О чему говорите? Нарушавају људска права и слободу вероисповести у Украјини? Стварно нисмо чули", написала је Захарова на Телеграму.

Начелник синодалног одељења Московске патријаршије за односе са друштвом и медијима Владимир Легојда рекао је да игноришући прогон украјинских власти канонске Украјинске православне цркве, амерички Стејт департмент показује "фантастично селективно незнање".

"Какво фантастично селективно незнање је показао заменик званичног представника америчког Стејт департмента. Испада да у њиховој слици света апсолутно нема чињеница о скоро свакодневним насилним запленама цркава, физичком насиљу и понижавању парохијана и свештенства, кршењу свих закона, претресима и оптужбама свештенства под апсолутно натегнутим изговорима", написао је Легојда на Телеграму.

Како је Легојда навео, на Западу је све у реду са правима и слободама, а то што се дешава велики прогон канонске Украјинске православне цркве и све иде ка њеној стварној забрани, то је нешто о чему вероватно сањамо.

"Стејт департмент, заједно са међународним организацијама, није упознат са тим", поручио је.

Подсетимо, заменик портпарола Стејт департмента Ведант Пател изјавио је да не зна ништа о нападима на храмове и објекте канонске Украјинске православне цркве. 

"Нисам видео та саопштења, тако да не могу да причам о томе. Али радо ћемо проверити и саопштити вам", рекао је Пател.

Украјинске власти су током протекле године организовале највећи талас прогона УПЦ у новијој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ, а парламенту земље је поднет предлог закона о њеној стварној забрани у Украјини.

Кијевски режим увео је санкције неким представницима свештенства УПЦ. Служба безбедности Украјине отвара кривичне поступке против свештенства УПЦ, спроводи "контраобавештајне активности" – претреса епископе и свештенике, у црквама и манастирима, у потрази за доказима "антиукрајинског деловања".

Патријарх московски и целе Русије Кирил раније је назвао "монструозним делом" налог власти монасима да напусте Кијевско-печерску лавру, коју православни хришћани сматрају једним од земаљских наслеђа Богородице. Он се обратио поглаварима помесних православних цркава папи Франциску, генералном секретару УН Антонију Гутерешу и другим верским вођама и представницима међународних организација порукама у којима их позива да "учине све могуће напоре" да спрече протеривање монаха и присилних затварање манастира.

Папа Франциско је такође изразио забринутост због ситуације са Кијевско-печерском лавром и позвао "стране укључене у рат да поштују верска места".

image