Свет

Прогон православља се наставља: У граду Ирпину забрањено деловање УПЦ

Хитно да се усвоје закони и подзаконски акти за забрану активности УПЦ у земљи, казао је градоначелник Александар Маркушин
Прогон православља се наставља: У граду Ирпину забрањено деловање УПЦGetty © Photo by Roman Pilipey/Getty Images

Градоначелник украјинског града Ирпин Александар Маркушин саопштио је да су посланици Градског већа данас једногласно донели одлуку о забрани деловања канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) у том граду.

"Данас смо одржали седницу Градског већа Ирпин. Једно од најважнијих питања, за које су посланици Градског већа једногласно гласали, јесте одлука да се поднесе захтев за забрану деловања верских организација (удружења) Украјинске православне цркве Московске патријаршије", навео је Маркушин на Телеграму.

Он је додао да су посланици апеловали и на украјинског председника Владимира Заленског, Врховну Раду, Кабинет министара и Савет за националну безбедност и одбрану Украјине да хитно усвоје законе и подзаконске акте за забрану активности УПЦ у земљи. Навео је и да треба "унапредити процедуру преласка оваквих верских заједница у потчињавање другим верским организацијама".

Нешто касније, Градско веће града Бровара у Кијевској области одлучило је да раскине уговоре о трајном коришћењу земљишних парцела за цркве УПЦ. Према речима заменика председника Државне управе Броварског округа Алексеј Дорошенко, навео је да се ради о четири земљишне парцеле на којима се налази пет цркава.

"У фебруару прошле године, Православна црква Украјине (ПЦУ) поседовала је само четири цркве у Бровској општини, коју чине Бровари и села Требухов и Књажичи. Још 11 парохија је било потчињено УПЦ. Током године све се значајно променило: у УПЦ је остало само пет цркава, а заједнице ПЦУ већ поседују десет", казао је Дорошенко.

Претходно је градско веће града Черноваца на југозападу Украјине донело данас одлуку да УПЦ лиши права на коришћење земљишне парцеле у граду. 

"У Черновцима су Украјинску православну цркву лишили права да користи 22 земљишна поседа. Одлука је донета током заседања градског већа", пише украјински "Суспиљне".

За одлуку је гласало 28 посланика, и није било нити једног гласа против. 

Како је раније објавило украјинско издање "Канала 24", од почетка 2023. године 63 верске организације су прешле у ПЦУ. Највећи број таквих заједница налази се у Кијеву, Виници и Хмељничком региону . У Украјини постоји око 8.500 цркава које су потчињене УПЦ.

Подсетимо, украјинске власти су током протекле године организовале највећи талас прогона УПЦ у новијој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ, а парламенту земље је поднет предлог закона о њеној стварној забрани у Украјини.

image