Свет

Кијев наставља са акцијама против УПЦ: Затворена два храма Кијево-печерске лавре

Службе безбедности Украјине од краја новембра врше претресе у црквама и епархијама широм земље
Кијев наставља са акцијама против УПЦ: Затворена два храма Кијево-печерске лавреwww.globallookpress.com © Pavlo Gonchar/Keystone Press Agency

Успенски саборни храм и Трпезна црква, у којима се одржавају богослужења Украјинске православне цркве (УПЦ), затворени су и запечаћени, пише Обозревател.

Још увек се не зна када ће поново бити отворене и да ли ће у њима бити одржавана богослужења.

Раније је игуман Кијево-печерске лавре митрополит Павле известио да ће од 1. јануара 2023. године свештенству УПЦ бити забрањен приступ двема црквама Кијевско-печерске лавре пошто је руководство одбило да са УПЦ обнови уговор о употреби, преноси ТАСС.

Украјинске власти су последњих недеља појачале акције против УПЦ. Службе безбедности од краја новембра врше претресе у црквама и епархијама широм земље. Неколико архијереја је оптужено за издају, субверзивне активности и "ширење пропагандних теза међу парохијанима".

Председник Украјине Владимир Зеленски је 1. децембра спровео одлуку Савета за националну безбедност и одбрану Украјине, чији је циљ, заправо, забрана УПЦ. Указом је наложено да се парламенту поднесе предлог закона о забрани верских организација "повезаних са центрима утицаја у Руској Федерацији".

Група посланика је на сајту председника покренула петицију којом се позива на подршку предлогу закона о забрани делатности "институција подређених Русији" у Украјини, чиме би се УПЦ лишила права на закуп Кијево-печерске лавре. Прикупљено је 25.000 потписа, а даље би предлог требало да размотри председник Украјине.

Напади расколника на канонску Украјинску православну цркву који се дешавају још од деведесетих, 2018. године прерасли су у државну кампању великог обима против те заједнице.

Тада су власти Украјине створиле своју Православну цркву Украјине, а затим је кренула заплена цркава, њихова "добровољна пререгистрација", као и напади националиста и расколника на свештенство и вернике.

image