Свет

Премијерка Шкотске: Аргумент за независност сваким сатом постаје све јачи

Независност ће Шкотској дати шансу да створи економију која ради за све, где су права радника заштићена, а еколошки стандарди се поштују, тврди Никола Старџон
Премијерка Шкотске: Аргумент за независност сваким сатом постаје све јачи© Tanjug/Andrew Milligan/PA via AP

Тешко је речима описати потпуно расуло којим тренутно управља Конзервативна партија, као и размере колико је Велика Британија због тога постала дисфункционална, пише премијерка Шкотске Никола Старџон за локални лист "Курир".

Старџон је коментарисала и текст "Њујорк тајмса" о "пропасти Британије", рекавши да је то једна од одмеренијих рекација на оно што се тренутно дешава.

"Истина, непрекидни хаос који конзервативци наносе народу Шкотске и остатку Уједињеног Краљевства, још од оставке Дејвида Камерона након гласања о Брегзиту, можда нас је навикао на ове ствари, до те мере да хаос сада изгледа нормално", наводи премијерка Шкотске.

Она, међутим, истиче да ништа у последњих шест година не може да парира успону и политичком нестанку Лиз Трас.

Торијевци су изгубили сваку способност да владају, тврди Старџон и додаје да је сада "демократски императив" одржавање општих избора.

Она упозорава да "нема ничег смешног" у ономе што се дешава милионима Британаца који се суочавају са растућим трошковима живота или другим последицама "катастрофалне" владавине Лиз Трас.

"Обични људи сваког дана плаћају високу цену због торијевске неспособности и ароганције", поручује Старџон.

"Када је реч о Шкотској, оно што се показује јесте све хитнија потреба за алтернативом вестминстерском систему који се урушава сам по себи и који не испуњава своју основну дужност да влада у интересу народа ком би требало да служи", наводи Старџон.

Премијерка Шкотске истиче да аргумент за независност "сваким сатом постаје све јачи", те да ће неазвисност "донети изазове, али и огромне могућности".

"Пре свега, то ће нам омогућити да креирамо сопствени курс у свету, да се поново придружимо Европској унији и њеном јединственом тржишту", додаје Старџон.

Она наводи да ће независност Шкотској дати шансу да створи економију која ради за све, где су права радника заштићена, а еколошки стандарди се поштују. 

"Кампања 'Не' 2014. године говорила је људима да одбаце независност, позивајући се на оно што су описали као снагу и стабилност Британије. С обзиром на хаос у Вестминстеру који смо приморани да проживимо, нико више никада неће моћи да изнесе такву тврдњу и да буде схваћен озбиљно", закључује премијерка Шкотске.

image