Економија

Мрачне прогнозе: Велика Британија би могла да се суочи са искључењима струје у најхладнијим данима

Почетак идуће зиме је период који посебно забрињава стручњаке
Мрачне прогнозе: Велика Британија би могла да се суочи са искључењима струје у најхладнијим данима© Unsplash

Становници Велике Британије могли би да се суоче са искључењима струје у најхладнијим зимским месецима, упозорио је извршни директор компаније Национална мрежа Џон Петигру.

Према његовим речима, компанија би могла да уведе рестрикције између 16 и 19 часова у најмрачнијим вечерима у јануару и фебуару уколико земља не успе да набави довоољно гаса из Европе.

Национална мрежа је раније овог месеца представила неколико катастрофалних сценарија у случају хладне зиме и недостатка залиха енергије.

Након почетка сукоба у Украјини, Европска унија је Русији увела бројне санкције што је изазвало велике нестабилности у европским економијама.

Петигру истиче да је почетак идуће зиме период који посебно забрињава стручњаке због могућег екстремно хладног времена и несташица гаса.

Као додатни проблем наводи ветар, јер ако удари не буду довољно јаки турбине неће моћи да буду покренуте. Увоз електричне енергије преко подморских каблова из земаља попут Француске, Белгије и Холандије такође би могао да буде ограничен.

"У најгорем стручају, у појединим деловима земље била би уведена искључења струје у трајању од три сата, вероватно између 16 и 19 часова, а тада је заиста хладно", рекао је Петигру.

Напоменуо је да су добављачи енергије, регулаторни органи и званичници обавили огромну количину посла како би посебно угрожена домаћинства могла да добију подршку.

image