Свет

Лиз Трас поднела оставку, спрема се повратак Бориса Џонсона?

Остаће на челу владе док нови премијер не буде изабран
Лиз Трас поднела оставку, спрема се повратак Бориса Џонсона?AP © Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File

Премијерка Уједињеног Краљевства Лиз Трас поднела је оставку на ту функцију након 44 дана.

Она је тако постала премијер за најкраћим стажом у британској историји.

Трасова је јуче изјавила да је "борац, а не неко ко одустаје", али је данас признала да "не може да испуни обећања" која је дала током кампање за лидера Конзервативне партије.

Министар финансија Џереми Хант неће се кандидовати за премијерску функцију, преноси Би-Би-Си.

Бивши премијер Борис Џонсон, који је поднео оставку на ту функцију пре само три месеца, наводно планира да се кандидује за функцију лидера Конзервативне партије и сматра да је то у "државном интересу", преноси "Тајмс".

Џонсон, који се тренутно налази на одмору на Карибима, вратиће се у Уједињено Краљевство током викенда, преноси "Дејли Телеграф".

Некадашња министарска унутрашњих послова Прити Пател вероватно ће поржати Џонсонову кандидатуру, преноси новинарка "Тајмса".

Риши Сунак, Пени Мордант и Бен Волас остали су кандидати за новог премијера.

Владајућа Конзервативна партија ће изабрати новог лидера наредне недеље. Трасов наследник на функцији лидера Конзервативне партије аутоматски ће преузети и премијерску позицију, пошто та партија има већину у Доњем дому британског Парламента.

Лидер опозиционе Лабуристичке партије Кир Стармер захтева одржавање ванредних парламентарних избора.

"Нема речи којима можемо да опишемо овај хаос. Ово је више од хиперболе - ово је пародија", написала је премијерка Шкотске Никола Стерџон на Твитеру и позвала на одржавање нових избора.

Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова написала је на Телеграму да "Британија не памти такву срамоту од премијера као што је Лиз Трас".

image