Свет

Новак тражила од папе Франциска да ради на успостављању мира у Украјини

"Овде у Будимпешти тражимо да лично предузмете мере како би се успоставио хитан и праведан мир", рекла је мађарска председница
Новак тражила од папе Франциска да ради на успостављању мира у Украјиниwww.globallookpress.com © IMAGO/Martin Juen

Председница Мађарске Каталин Новак позвала је данас папу Франциска, који је у посети тој земљи, да разговара са званичницима у Кијеву, Москви, Вашингтону, Бриселу и свима без којих не може да дође до мира у Украјини.

"Овде у Будимпешти тражимо да лично предузмете мере како би се успоставио хитан и праведан мир", рекла је Новак, преноси агенција МТИ.

Мађарска председница је навела да посета папе Франциска није случајна, већ да је ово право место и време за сусрет како би се постигао мир.

"Мађари желе да се уздигну до висине где могу да достигну јединство Христових верних и добронамерних људи који траже мир", рекла је она.

Додала је да управо посета папе Мађарској треба да буде подстрек за духовну обнову и успостављање мира.

"Ми, Мађари и Европљани, морамо да останемо на правом путу. За то можемо да добијемо охрабрење и смернице, али само ми, Европљани и европски лидери, можемо да употребимо слободну вољу која нам је дата на начин који ће довести до мирније, демократскије и јаче Европе", поручила је Новак.

Она је истакла да је Мађарска примила милион и по избеглица из Украјине од ескалације сукоба, додавши да су Мађари видели бол тих породица.

"Међутим, ми, мајке, првенствено желимо да добијемо мир, а не рат. Не желимо да шаљемо своје синове и муже на фронт", рекла је председница Мађарске.

Папа Франциско је јутрос стигао у званичну тродневну посету Мађарској.

Он је у Мађарској боравио 2021. године, али само неколико сати како би одслужио мису на завршном догађају Међународног евхаристијског конгреса у Будимпешти. Том приликом је обећао да ће поново посетити ту земљу.

image