Свет

Ноам Чомски: Русија много хуманија него САД у Ираку

Када су САД и Британија разарале Багдад, да ли је било који страни лидер ишао у посету? Не, јер када Американци и Британци крену у рат, хватају право за гушу, поручио овај филозоф и политички аналитичар
Ноам Чомски: Русија много хуманија него САД у Иракуwww.globallookpress.com © Dennis Van Tine/ZUMAPRESS.com

"Уништавање инфраструктуре великих размера није се догодило у Украјини. Русија би, несумњиво, то могла да уради, вероватно са конвенционалним оружјем. Могла би да учини Кијев местом немогућим за живот, као што је био Багдад, могла би да пређе у напад на линије снабдевања у западној Украјини", поручио је политички аналитичар и филозоф Ноам Чомски у интервјуу за недељник "Њу стејтсман".

Упоредио начин борбе Русије са америчким током инвазије на Ирак 2003. године, указујући да је Москва много хуманија, умеренија и уздржанија од САД.

Подсећа да су, након почетка инвазија на Ирак, делегације Уједињених нација морале да се повуку са терена због "озбиљног и екстремног напада".

"То су амерички и британски стил ратовања. Погледајте жртве, званичне бројке, према подацима Уједињених нација кажу да има око 8.000 цивилних жртава у Украјини. Колико је цивилних жртава било када су САД и Британија напале Ирак?", пита Чомски.

"Њу стејтсман" подсећа да је за 20 година у Ираку страдало од 186.000 до 210.000 цивила.

Као доказ уздржаности руске војске Чомски наводи број страних званичника који су отпутовали у Кијев од избијања рата.

"Када су САД и Британија разарале Багдад, да ли је било који страни лидер ишао у посету? Не, јер када САД и Британија крену у рат, хватају право за гушу. Они уништавају све, комуникације, транспорт, енергетику, све што омогућава држави и грађанима да функционишу", наводи амерички филозоф, чији је отац рођен у данашњој Украјини, пре него што је емигрирао у САД 1913. године.

Чомски указује да САД и Уједињено Краљевство одбијају мировне преговоре са Русијом зарад сопствених националних интереса, иако је Украјина већ озбиљно девастирана сукобом.

"Кијев није слободан, зависи од онога што САД одреде. За САД је све ово јефтино, снабдевају Кијев оружјем само једним циљем - да ослабе Русију", истиче Чомски.

Истиче да Украјина никада неће бити део НАТО савеза.

"То је црвена линија на којој је инсистирао сваки руски лидер, од бившег руског председника Бориса Јељцина до бившег совјетског лидера Михаила Горбачова. Украјина добија статус какав је Аустрија имала током Хладног рата или какав Мексико има данас. Мексико не може да се придружи војном савезу којег САД сматрају непријатељским. Не постоји уговор о томе, али то је очигледно", подвукао је Чомски.

Према његовим речима, мировни споразум би подразумевао да Украјина понуди "одређени степен аутономије" источном региону Донбаса, који је данас делимично окупиран од стране Русије.

Када су у питању захтеви Шведске и Финске за приступом у НАТО, он наглашава да разлог није "страх од руског напада, који никада није ни замишљен", већ да се придружују НАТО због "нових тржишних могућности и приступа напредној технологији".

"Тврдње да би Русија могла да угрози било коју земљу представљају 'западну пропаганду'", додаје он.

Чомски наводи да Вашингтон није провоцирао само Русију ширењем НАТО савеза, него тако отворено провоцира и Кину због Тајвана.

"САД покушавају да опколе Кину прстеном стражарских држава наоружаних напредним прецизним оружјем усмереним ка Кини", наводи Чомски док критикује америчку одбрамбену сарадњу са земљама попут Јапана, Јужне Кореје и Аустралије.

image