Свет

Америка се плаши Кине: ФБИ оптужује Пекинг за сајбер шпијунажу, признаје да нема решење за њих

Дигитална војска Пекинга је већа од свих других земаља заједно, тврди високи званичник Вашингтона
Америка се плаши Кине: ФБИ оптужује Пекинг за сајбер шпијунажу, признаје да нема решење за њихGetty © Michael Bocchieri / Staff

Директор ФБИ Кристофер Реј рекао је да кинески хакери бројчано надмашују америчке агенте за сајбер безбедност најмање "50 према 1", додавши да Пекинг спроводи већи сајбер програм од свих других светских сила заједно.

Обраћајући се законодавцима током саслушања у Представничком дому, Реј је навео да су хакери способни да нанесу "већу штету него икада раније" стављајући посебан нагласак на "претњу из Кине".

"Обим кинеске сајбер претње је без премца. Имају већи хакерски програм од сваке друге велике нације заједно, и украли су више наших личних и корпоративних података него све друге нације, велике или мале, заједно", рекао је он, додајући да се Вашингтон бори да одржи корак са Пекингом.

Да бисте схватили против чега се боримо, треба да знате да када би се сваки од ФБИ-јевих сајбер агената и обавештајних аналитичара фокусирао искључиво на кинеску претњу, ни на шта друго осим на Кину, кинески хакери би и даље надмашили ФБИ сајбер особље за најмање 50 према 1, пластично је објаснио Реј.

Шеф Федералног истражног бироа је потом упозорио на сајбер нападе које изводе друге стране државе, укључујући Русију, Иран и Северну Кореју, али је рекао да Кина представља највећу опасност по приватност и безбедност САД, указујући на њену наводну "вишеструку стратегију" да надмаши Сједињене Државе као "глобална суперсила".

ФБИ је затражио новац за отварање око 200 додатних сајбер позиција у бироу за решавање наводне претње из Кине, тражећи нешто више од 63 милиона долара, поред буџета од 10,8 милијарди долара који је већ предложен за фискалну 2023. годину.

Истрага о претњама из Кине увећана за 1.300 одсто

"Не постоји земља која представља значајнију претњу нашим иновацијама, нашим идејама, нашој економској безбедности, нашој националној безбедности од кинеске владе", наставио је Реј и додао: "Зато смо повећали број истрага о претњама из Кине за око 1.300 одсто."

Кинески званичници негирали су америчке наводе о хаковању и крађи података, и уместо тога изнели сличне оптужбе на рачун Вашингтона.

Раније овог месеца, кинеско министарство спољних послова је саопштило да су Сједињене Државе сада "највећа претња глобалној сајбер безбедности", која настоји да "одржи своју хегемонију у сајбер простору", позивајући САД да обуставе своје "глобалне операције хаковања".

image