Свет

Зеленски би пре погинуо него пао Русима у руке (ВИДЕО)

Украјински лидер тврди да носи пиштољ, али је на питање новинара да ли поседује оружје да би извршио самоубиство како не би пао у заробљеништво одговорио одрично
Зеленски би пре погинуо него пао Русима у руке (ВИДЕО)Getty © Mario Tama / Staff

Украјински председник Владимир Зеленски рекао је локалном телевизијском каналу да би, у случају да су руске трупе упале у његов бункер у Кијеву у раним данима сукоба, он и његово особље пре погинули борећи се него што би дозволили да буду заробљени.

"Знам да пуцам", рекао је Зеленски у интервјуу који је емитовао украјински канал "1+1". Украјински вођа је тврдио да носи пиштољ, али је на питање новинара да ли поседује оружје да би извршио самоубиство како не би пао у заробљеништво одговорио одрично.

"Не, не, не. Не да пуцам у себе. Да узвратим, свакако", рекао је украјински вођа који не би сасвим кренуо стопама Адолфа Хитлера, премда је за склониште такође изабрао бункер, и пре изабрао самоубиство него да жив падне у руке Русима.

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев истакао је раније да је глумац Зеленски доказани фашиста, прави наследник немачких националсоцијалиста, те да ће пораз његовог режима бити исти.

А да је Зеленски опседнут Бахмутом на сличан начин као Хитлер Стаљинградом изјавио је бивши саветник шефа Пентагона Даглас Макгрегор.

Имајући у виду да су украјински званичници тврдили да су руске снаге на почетку Специјалне војне операције покушале да се инфилтрирају у Кијев и да провале у председнички штаб, Зеленски је рекао да би била "срамота" да су га заробили.

"Да су ушли унутра, не бисмо били овде", рекао је први човек Украјине у интервјуу. "Нико не би био заробљен јер смо веома озбиљно припремили одбрану. Били бисмо ту до краја."

Зеленски је рекао и да су му неки западни партнери сугерисали да напусти Кијев, али да је одбио лет за евакуацију у САД не би ли бранио престоницу (из бункера под земљом).

Међутим, како је писао "Тајмс", Зеленски и његови сарадници су на почетку рата провели скоро два месеца у бункеру уместо планиране две недеље. Британски лист је тврдио да су поштовани строги тајни протоколи, па су они који су пратили шефа државе у подземљу морали да потпишу документ о неоткривању података, за себе су морали да задрже детаље о дизајну склоништа, локацији, погодностима, па чак и о храни коју су добили.

Тадашњи израелски премијер Нафталиј Бенет тврдио је да је у марту 2022. разговарао с председником Русије Владимиром Путином који му је рекао да не жели да заузме Кијев нити убије Зеленског.

Бенет је потом позвао Зеленског да га увери да га Путин неће убити, а украјински лидер је само "два сата касније отишао у своју канцеларију и направио селфи на којем је објавио да се не плаши".

Кремљ се није оглашавао о Бенетовој тврдњи.

image