Свет

"Њузвик": Незападне земље су за мир, али Америка и Зеленски хоће још да ратују

Велики део планете постао је нестрпљив и најрадије би да се украјинско питање реши, па да се окрену другим проблемима
"Њузвик": Незападне земље су за мир, али Америка и Зеленски хоће још да ратују© Tanjug/Iryna Rybakova via AP

Док је за САД важније да Русија доживи пораз, незападним земљама далеко више је стало да се сукоб у Украјини оконча, оцењује политички аналитичар Данијел Де Петрис у ауторском тексту за "Њузвик", који међутим подсећа да се, док са свих страна стижу мировни предлози, Владимир Зеленски понаша "јастребовски", ни не помињући реч "компромис".

"Ово није нова појава; земље попут Индије, Јужне Африке и Индонезије врло рано су изразиле своје преференције у погледу решења путем преговора", додаје Де Петрис.

Пишући о супротстављању незападног света бескрајном продужавању сукоба које форсира Америка, он подсећа и да је бразилски председник Луис Ињасио Лула да Силва, један је од оних лидера који су настојали да одрже неутралну позицију по питању сукоба. 

Председник Бразила, како оцењује Де Петрис, разуме да би потенцијални кредибилитет Бразила као непристрасног посредника био уништен ако би ти захтеви за оружје били одобрени, а то је за њега, како принципијелно питање, тако и питање личног поноса, будући да жели да буде државник који ће Русију и Украјину довести за преговарачки сто.

"Лулин предлог подразумева проналажење неколико земаља које немају никакве везе са ратом и формирање про-мировног колектива. То је на неки начин слично дипломатском предлогу који је изнео Мексико током прошлогодишње Генералне скупштине УН, у којој би вишенационални клуб високог нивоа за дијалог и мир у Украјини подржао посредничке напоре генералног секретара УН. Украјинска влада је гласно осудила идеју Мексика и вероватно ће учинити исто са Лулином", прогнозира аналитичар.

Дипломатску помоћ је, како подсећа, понудио и Иран, па је тако током посете украјинског министра спољних послова Дмитрија Кулебе Багдаду, његов ирачки колега Фуад Хусеин рекао је да је та земља "спремна да буде у служби мира".

И индијски премијер Нарендра Моди сличне је поруке слао у прошлости, док афрички шефови држава готово ритуално наводе хитност преговора свакоме ко жели да саслуша.

Кина је такође објавила своју листу мировних принципа у фебруару, усредсређујући се на прекид ватре у служби дипломатског споразума о окончању рата.

Али, Украјина и њени партнери на Западу углавном ове мировне понуде одбацују као непотребне, па чак и контрапродуктивне. 

Међутим, уколико се украјинска контраофанзива заустави, или се Украјина покаже слабијом него што се мислило (како спекулишу америчке обавештајне службе) САД, како Де Петрис истиче, неће моћи тек тако "брзо и опуштено" да одбијају дипломатске борбе.

"Нестрпљење према рату у незападном свету је већ велико, а нема сумње да су гласачи унутар УН желе да се фокусирају на друге хитне хуманитарне проблеме који су стављени по страни због сукоба у Украјини. Већина светских земаља жели да крене даље, чак и ако то значи да ће Русија задржати део украјинске земље у замену за одлагање оружја", навео је он.

image
VV inauguration
banner