Свет

Посланик украјинске скупштине у одбрани Лавре: Зауставити верску мржњу и ухапсити починиоце

Сведоци смо масовних сукоба на верској основи, који су последица незаконитог заузимања Кијевско-печерске лавре, која је више од 30 година била у легалној употреби Украјинске православне цркве (УПЦ), каже Артем Дмитрук
Посланик украјинске скупштине у одбрани Лавре: Зауставити верску мржњу и ухапсити починиоцеwww.globallookpress.com © Sergei Chuzavkov/Keystone Press Agency

Посланик Врховне раде Украјине Артем Дмитрук обратио се министру унутрашњих послова Игору Клименку писмом у коме је догађаје око Кијевско-печерске лавре назвао јуришничким нападима који имају за циљ распиривање етничке и верске мржње. 

"Сведоци смо масовних сукоба на верској основи. Ово је последица незаконитог заузимања Кијевско-печерске лавре, која је више од 30 година била у легалној употреби Украјинске православне цркве (УПЦ). Провокације и напади, који су почели у марту 2023, трају и данас, уз пуну подршку званичника Министарства културе и информисања", наводи се у писму.

Према његовим речима, тренутна ситуација око Лавре се развила у позадини верских сукоба који су недавно настали због систематског кршења уставних права украјинских грађана - верника УПЦ, као и напада, незаконитих заузимања храмова и цркава широм земље.

Дмитрук је навео да "заплену цркава увек спроводе људи који немају никакве везе са УПЦ, а да је ова појава системска". Према речима посланика, то значи да незаконите радње не треба сматрати случајним догађајима, већ саставним делом ширег процеса који се одвија у Украјини.

Штавише, нагласио је Дмитрук, ове радње показују знаке кривичног дела из члана о изазивању националне, регионалне, расне или верске мржње.

Он је позвао Клименка да спречи сва кршења закона и приведе починиоце правди. Осим тога, Дмитрук је објавио текстове сличних апела у вези са запленом Покровске цркве у Кијевској области, паљењем цркве Светог Јова Почајевског у Черновецкој области и хулиганским акцијама у Кијевско-печерској лаври.

Подсетимо, прогон свештенства УПЦ, укључујући и Кијевско-печерску лавру, почео је у јесен 2022. Многи су оптужени за проруске активности и против њих су покренути кривични поступци.

Ситуација је ескалирала у марту 2023. године, када су украјинске власти најавиле раскид уговора о закупу са монасима манастира, наводно због "кршења услова уговора са њихове стране". Тада им је наређено да напусте манастир до 29. марта, а свештенство је поднело жалбу суду. Тада су почеле пљачке храмова широм Украјине.

Из Москве су више пута рекли да оштро осуђују прогон цркве и тражили су од међународне заједнице да реагује.

image