Свет

Блинкен: Од поноћи договорен 72-часовни прекид ватре у Судану

Амерички државни секретар истакао је да су САД апеловале на две зараћене стране да у потпуности поштују предстојеће примирје
Блинкен: Од поноћи договорен 72-часовни прекид ватре у Судану© Tanjug/Planet Labs PBC via AP

После интензивних преговора у претходних 48 сати, Суданске оружане снаге (САФ) и Снаге за брзу подршку (РСФ) договориле су да се од поноћи успостави 72-часовни прекид ватре, изјавио је синоћ амерички државни секретар Ентони Блинкен.

Како је саопштио Стејт департмент, Блинкен је истакао да су САД апеловале на две зараћене стране да у потпуности поштују предстојећи прекид ватре.

Блинкен је навео и да ће САД, како би подржале трајни престанак сукоба, координирати са регионалним и међународним партнерима, као и са суданским партнерима из сектора цивилног друштва, са циљем да се створи комитет који ће надгледати преговоре, закључивање и спровођење сталног прекида непријатељстава и хуманитарног споразума у Судану.

Блинкен је казао да ће САД наставити да раде са странама у Судану и партнерима на заједничком циљу повратка цивилне владе у тој земљи, додаје се у саопштењу Стејт департмента.

Британски грађани почели евакуацију

После објаве примирја у трајању од 72 сата, британска влада саопштила је да је почела евакуацију својих грађана из Судана.

Британски министар спољних послова Џејмс Клеверли написао је на Твитеру да ће војни летови полазити са аеродрома изван Картума и да ће бити отворени за оне који имају британске пасоше, преноси Ројтерс.

"Приоритет ће имати породичне групе са децом, старије особе и особе са здравственим проблемима", навео је Клеверли.

Клеверли је истакао да британски држављани не би требало да иду до аеродрома, осим ако нису позвани, и упозорио да ситуација у Судану остаје нестабилна.

Британске дипломате раније су напустиле Судан.

Сукоби у Судану избили су 15. априла због спора између начелника суданске војске Абдела Фатаха ел Бурхана, који председава суданском Сувереном савету, и Мохамеда Хамдана Дагала, познатог као Хемедти, његовог заменика у том савету и начелника РСФ.

Оружана борба за власт довела је до тешког бомбардовања суданске престонице Картума, са стотинама погинулих и хиљадама повређених.

image